Τιμάμε τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου και άλλων Αγίων στις 18 Σεπτεμβρίου

Τιμάμε τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου και άλλων Αγίων στις 18 Σεπτεμβρίου

Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2024, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου του Θαυματουργού και Επισκόπου Γορτύνης. Επιπλέον, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζονται οι εξής Αγίες και Άγιοι:

– Αγία Αριάδνη η Μάρτυς
– Άγιος Κάστωρ
– Όσιος Ρωμύλος της Ραβάνιτσας

Ο Ευμένιος αποτέλεσε σημαντική μορφή στην εκκλησιαστική ιστορία, καθώς ιερώθηκε και εκλέχθηκε επίσκοπος Γορτύνης στην Κρήτη. Από τη θέση του αυτή, η αρετή του ήταν εμφανής και του δόθηκε η θείος χάρη να θαυματουργεί.

Η Αγία Αριάδνη, από την άλλη, έζησε κατά τη διάρκεια των αυτοκρατόρων Αδριανού και Αντωνίνου (117 – 139 μ.Χ.), και έγινε χριστιανή στην πόλη των Προμισέων. Όταν ο αφέντης της, Τέρτυλος, ενημερώθηκε για την πίστη της, την πίεσε να επιστρέψει στην ειδωλολατρία, αλλά εκείνη παρέμεινε σταθερή. Υποβλήθηκε σε σφοδρά βασανιστήρια για την πίστη της και, προσπαθώντας να διαφύγει, βρήκε τον θάνατο πέφτοντας σε γκρεμό. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι προσευχήθηκε στον Θεό να της δώσει καταφύγιο σε μια ρωγμή βράχου.

Αφού υπηρέτησε ως επίσκοπος, ο Ευμένιος μετακινήθηκε στη Ρώμη και κατόπιν στη Θηβαΐδα στην Άνω Αίγυπτο, όπου περνούσε χρόνο κοντά στους μεγάλους ασκητές μέχρι την τελευταία του πνοή.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες:

– Αριάδνη, Αριάνα
– Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία
– Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης
– Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία

Πηγή: naftemporiki.gr