Υποστήριξη Σάντσεθ στον Γκουτέρες και κριτική κατά του Ισραήλ

Υποστήριξη Σάντσεθ στον Γκουτέρες και κριτική κατά του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες είχε κηρυχθεί “persona non grata” στο Ισραήλ, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Στην ανακοίνωσή του, ο Σάντσεθ ευχαρίστησε τον Γκουτέρες για τη δέσμευσή του στην ειρήνη και την υπεράσπιση του διαλόγου ως μέσο επίλυσης των συγκρούσεων.

Η απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, να χαρακτηρίσει τον Γκουτέρες “persona non grata” προήλθε από την κριτική του προς τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος φέρεται να μην καταδίκασε τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο Κατς δήλωσε ότι δεν είναι αξιόπιστος εκπρόσωπος για το Ισραήλ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Γκουτέρες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Τον Μάιο, η Ισπανία αναγνώρισε επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της Ιερουσαλήμ. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η απόφαση δεν ήταν εναντίον του Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Ισπανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη Χαμάς.

Πηγή: naftemporiki.gr