Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 5.00 το απόγευμα του Σαββάτου (ΑΎΡΙΟ). ανακοίνωσε ότι θα ισχύει για την Πάτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης την επιστροφή των καταστημάτων σε καθεστώς  λειτουργίας click away ενώ για τα βιβλιοχαρτοπωλεία θα ισχύει το click inside.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά στο Δήμο Πατρέων στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.

3_0.jpg

Oι «κόκκινες» περιοχές

Στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές.
Όσον αφορά στις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Ενώ οι υπόλοιπες βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης. Πιο συγκεκριμένα και μετά από απόφαση της Επιτροπής:

 • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο Δήμος Εορδαίας κατατάσσεται στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου- και σήμερα έχει 66 ενεργά κρούσματα. Όσον αφορά στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, όπου επίσης ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται. Άρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α – επιτήρησης.
 • Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παραμένει αυξημένο στους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και κατατάσσονται στο επίπεδο Β’, παραμένουν δηλαδή στο κόκκινο. Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουν 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους Δήμους Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Έτσι, οι Δήμοι Αλιάρτου – Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
 • Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β’ (κόκκινο). Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίας ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση και νέων κρουσμάτων.
 • Στο επίπεδο Β’, κόκκινο δηλαδή, παραμένει και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα η Σπάρτη είχε 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 69, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων. Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας που μένουν στη Σπάρτη για πιστή τήρηση των μέτρων. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, ώστε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Επίσης, στο επίπεδο Β’ παραμένει και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
 • Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού, παρατηρείται στις ακόλουθες περιοχές:
 • Στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 157.
 • Στο Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.
 • Στο Δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή τη στιγμή 30 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μία εβδομάδα υπήρχαν 8.
 • Στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας που έχει αυτή τη στιγμή 23 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 14.
 • Στο Δήμο Μυκόνου που έχει αυτή τη στιγμή 22 ενεργά κρούσματα όταν 7 ημέρες πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν 9.
 • Στην Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής καθώς και Πειραιά, που έχουμε σήμερα 2597 ενεργά κρούσματα. Οι παραπάνω περιοχές από αύριο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου, χαρακτηρίζονται ως κόκκινες περιοχές. Ειδικά για την Αττική να σημειωθεί ότι λόγω μεγέθους, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμφόρηση.

Πηγή: patrastimes.gr