Οι επαγγελματίες που ζητούν κούρεμα για το ενοίκιο του σπιτιού τους (!) και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε επιδοτούμενη ανεργία που εμφανίζονται ως δικαιούχοι

Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει από νωρίς στα τουριστικά νησιά! Στα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στα «μαχαίρια» με πολλούς ενοικιαστές τους που με το… «έτσι θέλω» βαφτίζονται δικαιούχοι και «κουρεύουν» μονομερώς τα ενοίκιο που καταβάλουν! Δυο είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Υπάλληλοι ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι δεν τελούν σε αναστολή εργασίας, αλλά επιδοτούνται ως άνεργοι, προχωρούν σε αυθαίρετη μείωση των ενοικίων τους παρά το γεγονός οτι ο νόμος ορίζει ως δικαιούχους μόνο όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας!
Επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών αξιώνουν μείωση μισθώματος και για την κατοικία τους παρά το γεγονός οτι ο νόμος ξεκαθαρίζει οτι το «κούρεμα» αφορά αποκλειστικά με μόνο την επαγγελματική τους έδρα!
Οι καταγγελίες αυτές έχουν φτάσει στην ΠΟΜΙΔΑ που ξεκαθαρίζει ότι η δυνατότητα μείωσης ενοικίων, αφορά αποκλειστικά τους εν αναστολή σύμβασης εργασίας εργαζόμενους και δεν αφορά τους τελούντες σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων ή μη.

Συγκεκριμένα η νομοθεσία προβλέπει τα εξης:

«Οι μισθωτές, μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε επιχείρηση της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, κατά περίπτωση. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως εάν έχει συμβληθεί ο ίδιος ή ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης ως μισθωτής, να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19».

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και κάθε είδος αυτοαπάσχολούμενους, γιατί οι τελευταίοι δικαιούνται μείωση αποκλειστικά στο ενοίκιο της ξεχωριστής επαγγελματικής τους εγκατάστασης (καταστήματος, γραφείου, εργαστηρίου τους κ.λπ.), και όχι της κύριας κατοικίας τους, ακόμη και αν τη δηλώνουν ως φορολογική έδρα του επιτηδεύματός τους, ή ως μεικτής χρήσης, αφού προέχουσα χρήση στις περιπτώσεις αυτές είναι πάντοτε η της κατοικίας.

Ομοίως, η ρύθμιση αυτή δεν αφορά οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μισθώσεων κατοικιών πλην της κύριας κατοικίας των εν αναστολή εργαζομένων, και όχι δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ή προσωρινή διαμονή οποιουδήποτε.

«Συνεπώς σε όλες αυτές τις μη προβλεπόμενες περιπτώσεις μερικής απαλλαγής από το ενοίκιο μισθώσεων κατοικιών, αλλά και φοιτητικών μισθώσεων, οι μειώσεις του μισθώματος είναι παράνομες και οι μισθωτές οφείλουν το πλήρες ενοίκιο στους εκμισθωτές τους» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Πηγή: patrastimes.gr