Σε νέο στάδιο λήψης μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας έχει περάσει πλέον η κυβέρνηση, με την αγωνία να αποδώσουν οι κανόνες, οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και η διπλή επιχείρηση «πειθώ» (ιδίως στους νέους) και «μάσκα παντού» (ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους), ώστε να αποφευχθεί το επόμενο βήμα προς επιπλέον οριζόντιους αυστηρούς περιορισμούς εντός του Αυγούστου.

Με άλλα λόγια το Μαξίμου σε πρώτη φάση επιχειρεί να ελέγξει την εγχώρια διασπορά με τροποποιήσεις του «σχεδίου Α» και τοπικές παρεμβάσεις, έχοντας ωστόσο βγάλει εσπευσμένα από το συρτάρι, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή, το πιο σκληρό «plan B».

Από το «μοντέλο Πόρου» έως τα τοπικά lockdown

Το «μοντέλο Πόρου», με υποχρεωτική μάσκα σε όλο το νησί, κλειστά μαγαζιά μετά τις 23.00, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ανθρώπων ακόμα και στις αυλές σπιτιών και ακύρωση λιτανειών ως τις 17 Αυγούστου, δείχνει πολλά για τη συνέχεια.

Με τη σιβυλλική φράση «όλα πια στο τραπέζι», κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ευθέως σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της επιβολής πρόσθετων απαγορεύσεων, οι οποίες αναμφίβολα θα «χτυπούσαν» κι άλλο την κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα.

Υπό υιοθέτηση βρίσκονται διάφορα σενάρια, εκτός από το ενδεχόμενο οριζόντιας καραντίνας: τοπικά lockdown στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές (όπου εφαρμόστηκαν, κρίθηκαν αποτελεσματικά), λουκέτα σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, σημαντικός «κόφτης» στον αριθμό πελατών σε καταστήματα, ανάμεσά τους τα σουπερμάρκετ, περαιτέρω περιορισμοί σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ή και απαγόρευση δεξιώσεων, αφού θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης, επαναφορά των SMS και άρα μπλόκο στις μετακινήσεις για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων.

Μετά το «επταήμερο αφύπνισης» με τον κωδικό «μάσκα», ακολουθεί μια εβδομάδα αξιολόγησης, πιθανότατα με νέες παρεμβάσεις και με δεδομένες τρεις εστίες ανησυχίας: τις συναθροίσεις σε μπαρ και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι κ.λπ.), τα χερσαία σύνορα και τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Μαξίμου αντικρίζει δύο χρονικά ορόσημα, τον Δεκαπενταύγουστο και τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. 

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Ολα δείχνουν ότι ειδικά για τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή όλο το μήνα.

Και ενώ κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, προς το παρόν εμμένουν σε κοινή θέση: «Θα αποφύγουμε νέα μέτρα, αν τηρούνται πιστά τα υφιστάμενα».

Παράλληλα όμως διαπιστώνουν την επείγουσα πρόκληση να περιοριστεί η έξαρση στο εσωτερικό με διάσπαρτα κρούσματα και αλλιώτικο τρόπο διάδοσης του ιού (νεαρότερες ηλικίες, ασυμπτωματικοί φορείς).

Μετά τη χαλάρωση του Ιουλίου, η χώρα πλησιάζει επικίνδυνα στην «κόκκινη γραμμή», κατά τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων, που μιλούν για κρίσιμο όριο το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί, φέρνοντας πολύ νωρίτερα το δεύτερο κύμα πανδημίας που ενδεχομένως αναμένεται πιο βαθιά μέσα στο φθινόπωρο.

Γιατί, όπως συνέβη στην Ιταλία, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ταχύτατα σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Είναι σαφές ότι οι ειδικοί θα μιλούν μετά βεβαιότητας για νέο κύμα, από τη στιγμή που επηρεαστεί το σύστημα Υγείας με αυξημένες εισαγωγές στις ΜΕΘ, περισσότερους διασωληνωμένους και θανάτους.

Τοπικά lockdown και SMS

Το μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη και άλλα παραδείγματα τοπικών lockdown αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως αποτελεσματικά, εξού και η επιλογή είναι στο τραπέζι για τις «κόκκινες περιοχές».

Αλλωστε τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα, όπως αυτά στον Πόρο, προκρίνονται σε σχέση με τις οριζόντιες παρεμβάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την επιστροφή του συστήματος SMS στο 13033 για την κυκλοφορία των πολιτών, θα αποφασιστεί εφόσον επικρατήσει το κακό σενάριο μη ελεγχόμενης πια έκρηξης των κρουσμάτων.

Πηγή: patrastimes.gr