Στην επισήμανση ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 20 χρόνια σε θερμοκρασία 20 βαθμών υπό το μηδέν προέβη κινέζα επιδημιολόγος.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Λι Λαντζουάν, που έκανε τις σχετικές δηλώσεις στον ιστότοπο ειδήσεων Zhongguo Xinwen Wang, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τα κατεψυγμένα τρόφιμα, καθώς ο κοροναϊός μπορεί να αντέξει ακόμα και 20 χρόνια σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 20 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Δείτε επίσης: Απίστευτο – Εκαναν πάρτι 1.000 ατόμων στην πλαζ της Πάτρας
«Ο κοροναϊός είναι ιδιαίτερος, δε φοβάται το κρύο και μπορεί να επιβιώσει επί αρκετούς μήνες σε θερμοκρασία -4°C και έως 20 χρόνια σε θερμοκρασία -20°C. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο ιός έχει επανειλημμένα ανακαλυφθεί σε αγορές ψαριών και θαλασσινών, ανάμεσα σε μεγάλες ποσότητες προϊόντων που φυλάσσονται σε ψυγεία. Ο ιός μπορεί να διασχίσει τα σύνορα» ανέφερε η κινέζα επιδημιολόγος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Λι Λαντζουάν, αφού ο ιός μπορεί να επιβιώσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, τα τελωνεία υποχρεούνται να ενισχύσουν τους ελέγχους στα κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ πρέπει να παρακολουθούν τα εισαγόμενα προϊόντα των οποίων τα δείγματα έχουν διαγνωστεί θετικά για κοροναϊό.

Βεβαίως, η κινέζα επιδημιολόγος τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα παράλειψης ελέγχων ή μέτρων πρόληψης και επιδημιολογικού ελέγχου στον τομέα της μεταφοράς κατεψυγμένων αντικειμένων.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τελωνειακές δραστηριότητες θα έχουν μεγάλη σημασία και ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα και μέτρα ελέγχου κατά των προϊόντων που εισέρχονται στη χώρα ως εισαγόμενα εμπορεύματα.

Πηγή: patrastimes.gr