Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γραμματέας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, Τάκης Κούκος και ο επιχειρηματίας από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Βαλάντης Μπουλούσης .

Σύμφωνα με τον κ. Κούκο, «βιώνουμε και θα βιώσουμε χειρότερες στιγμές», καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν πάρει καν μέτρα στήριξης από την πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τους εργαζομένους μέσω των γραφείων ενοικιάσεων εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί πλήρως από τα μέτρα.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουλούσης υποστήριξε πως μετά τα δεύτερα μέτρα στη Χαλκιδική, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα και πως πολλοί διέκοψαν τις διακοπές τους κι έφυγαν, ενώ πολλοί άλλοι τις ακύρωσαν.

Η πτώση του τζίρου αγγίζει το 80%, ενώ πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα βάζουν λουκέτο. Πολλοί από τους επιχειρηματίες δεν έβγαλαν ούτε καν τα ενοίκια, υποστήριξε.

Αυτό που ζητάνε, είναι άτοκες δόσεις και ρυθμίσεις σε όλες τις οφειλές στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, δάνεια, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αναδιάρθρωση χρεών με πολυετή επιμήκυνση.

Στις απαιτήσεις αυτές, ο κ. Κούκος συμπλήρωσε τη στήριξη όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Και οι δύο εκτίμησαν μια επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από 2 με 3 χρόνια, οπότε και η επιχειρηματικότητα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο, ο κ. Κούκος εξέφρασε και το φόβο μήπως γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Αυτό που χρειάζεται, υποστήριξε, είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί από τις εσωτερικές της δυνάμεις.

Τέλος, για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Κούκος τα χαρακτήρισε «ανέκδοτο».

Πηγή: patrastimes.gr