Την ώρα που τα λοκ ντάουν  έρχονται στην Ευρώπη υπάρχει στην Ταϊβάν δεν έχουν ούτε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού εδώ και 200 ημέρες.

Στην Ταϊβάν το τελευταίο εγχώριο κρούσμα καταγράφεται στις 12 Απριλίου.

Η Ταϊβάν κατέγραψε μόλις 553 επιβεβαιωμένα κρούσματα και επτά θανάτους, σε έναν πληθυσμό 23 εκατ. ανθρώπων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ειδικοί εκτιμούν πως το κλείσιμο των συνόρων εγκαίρως και ο αυστηρός έλεγχος των ταξιδίων έχουν συμβάλει πολύ στην καταπολέμηση του ιού. Άλλοι παράγοντες είναι η αυστηρή ιχνηλάτηση επαφών, η μέσω τεχνολογίας αναγκαστική καραντίνα και η ευρεία χρήση μάσκας.

Να σημειωθεί ότι η Ταϊβάν είχε ήδη τη θανατηφόρα εμπειρία του SARS και έτσι ο κόσμος ανταποκρίθηκε πιο άμεσα.

Πάντως, η Ταϊβάν δεν έχει ξεφύγει ακόμα του κινδύνου, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τρία ακόμα εισαγόμενα κρούσματα την Πέμπτη, από τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ και την Ινδονησία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέγραψε περισσότερα από 20 εισαγόμενα κρούσματα. Και άλλες χώρες που αρχικά καταπολέμησαν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, εμφάνισαν αργότερα απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό που είναι μάθημα από την Ταϊβάν είναι ο ρόλος της ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που έχουν βγει θετικοί στα τεστ για κορωνοϊό και στη συνέχεια την καραντίνα τους, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο επιδημιολόγος Chen Chien-jen.

Να επισημανθεί ότι, καθώς δεν είναι εύκολο να αναγκάσεις τον κόσμο να παραμείνει σε καραντίνα, η Ταϊβάν έλαβε μέτρα για να τους πηγαίνουν με delivery γεύματα και ψώνια, ενώ τους παρείχε επίσης κάποια φιλική επαφή μέσω του Line Bot, ενός ρομπότ που γράφει και κάνει chat. Ταυτόχρονα, υπήρχαν και επιπτώσεις για μη τήρηση των μέτρων: Αυτοί που σπάνε την καραντίνα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 35.000 δολαρίων.

Πηγή: patrastimes.gr