Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε το άνοιγμα του εμπορίου και των σχολείων υπό όρους – Θα επιτρέπεται και πάλι η συνάντηση μόνον δύο νοικοκυριών, ενώ οι ποινές αυξάνονται
Μερική χαλάρωση του τρίτου lockdown στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Το λιανεμπόριο ανοίγει υπό προϋποθέσεις, ενώ οι μαθητές των σχολικών επιπέδων θα πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Μετά τις διακοπές εξαμήνου, που στα ομόσπονδα κρατίδια Βιέννης και Κάτω Αυστρίας λήγουν την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, τα δημοτικά σχολεία ξεκινούν με πλήρη διδασκαλία και φυσική παρουσία. Στις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες, η διδασκαλία θα γίνεται σε βάρδιες και θα υπάρξουν περισσότερα τεστ κορωνοϊου.

Τα σχολεία στα υπόλοιπα επτά ομόσπονδα κρατίδια θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα, μετά τη λήξη των εκεί διακοπών εξαμήνου, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Στο λιανεμπόριο, πέρα της ήδη υποχρεωτικής μάσκας FFP2, αυξάνεται και η επιφάνεια που αναλογεί σε κάθε πελάτη από τα ισχύοντα 10 σε 20 τετραγωνικά μέτρα.

Αυξάνονται οι ποινές για την παραβίαση των μέτρων

Ως προς τις κοινωνικές επαφές, θα επιτρέπεται και πάλι η συνάντηση μόνον δύο νοικοκυριών, διατηρούνται οι περιορισμοί της νυκτερινής εξόδου μεταξύ 20.00 και 8.00, με τις ποινές να αυξάνονται για την παραβίαση κανονισμών CoV, όπως επίσης και στους συνοριακούς ελέγχους.

Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και ζωολογικοί κήποι, με την υποχρέωση να γίνεται χρήση μάσκας FFP2, όπως επίσης επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι πάροχοι υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, στην είσοδο των οποίων, ωστόσο, θα διενεργείται τεστ κορωνοϊού.

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης, ομόσπονδων κρατιδίων, αντιπολίτευσης και εμπειρογνωμόνων

Νωρίτερα, η αυστριακή κυβέρνηση διαβουλεύτηκε εκ νέου με εμπειρογνώμονες, τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πει πριν τις διαβουλεύσεις ότι «οι μεταλλάξεις επιβραδύνουν μία πλήρη χαλάρωση, οι αποφάσεις για το σχέδιο για την περίοδο μετά τις 8 Φεβρουαρίου θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση μόλυνσης και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, και αυτή τη φορά ακόμη περισσότερο η ευθύνη καθενός ξεχωριστά στη χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Πλέον, η Δευτέρα 8η Φεβρουαρίου θεωρήθηκε ότι είναι η πλησιέστερη ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση.

Η εστίαση, τα ξενοδοχεία και οι εκδηλώσεις θα πρέπει, όπως αναφέρονταν σχετικά, ακόμη να περιμένουν, και για τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, για το κατά πόσον θα είναι δυνατή μία έναρξη λειτουργίας τους από τον Μάρτιο.

Πηγή: patrastimes.gr