Ο κορονοϊός αλλάζει τις προμήθειες στα νοσοκομεία αφού με νομοσχέδιο τροποποιείται πλήρως το σύστημα – Όλες οι αλλαγές αποκλειστικά στο ethnos.gr
Νέο σύστημα στις προμήθειες των βασικών υλικών για τα νοσοκομεία θα υιοθετήσει το υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας την εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο για την αλλαγή στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί στο τέλος Ιανουαρίου καθώς έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, με το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή δημιουργείται ένας νέος φορέας ιδιωτικού δικαίου, ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των μεγάλων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και μέσω του οποίου το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιεί κεντρικά τις περισσότερες αγορές για τα νοσοκομεία. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν από τα σημερινά κονδύλια που δίνονται για αγορές και υλικά τουλάχιστον το 20% ώστε τα χρήματα που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν στην ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ.

Τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών έχει επιμεληθεί ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος σε σχετική συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τα τέλη Ιανουαρίου, θα προβλέπει:
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) που σήμερα διαχειρίζεται τις προμήθειες αλλά με περιορισμένες δυνατότητες λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, μετατρέπεται σε εταιρεία του δημοσίου αλλά ιδιωτικού δικαίου. Στόχος εκτός των άλλων να είναι πιο ευέλικτη, να μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και να ολοκληρώνει διαδικασίες διαγωνισμών χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα.
Οι προμήθειες θα γίνονται στα πρότυπα αυτών που έγιναν με διαδικασίες εξπρές για τον κορονοϊό, αφού θα αξιοποιηθεί το know how της υγειονομικής κρίσης κατά την οποία αγοράσθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες από αναπνευστήρες μέχρι εξοπλισμός για ΜΕΘ, κλίνες covid κ.λ.π. Οι προμήθειες θα σχεδιάζονται κεντρικά από όπου και θα ελέγχονται, ενώ αρμοδιότητες για αγορές θα δοθούν με ποσοστά στις Υγειονομικές περιφέρειες και λιγότερα στα νοσοκομεία.
Τρεις τρόποι για προμήθειες
Συγκεκριμένα η νέα εταιρεία ΕΚΑΠΥ θα έχει υπό την επίβλεψή της αλλά και τον έλεγχο των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (ΥΠΕ), μέσω των οποίων θα καταγράφονται και θα σχεδιάζονται οι ανάγκες των Νοσοκομείων και των υπολοίπων Μονάδων Υγείας.

-Με βάση τα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο, που αποκαλύπτει το ethnos.gr, οι αγορές υλικών θα γίνονται με τρεις τρόπους

Μέσω της ΕΚΑΠΥ που θα κάνει την πλειοψηφία των προμηθειών
Μέσω των ΥΠΕ (πιο περιορισμένο ποσοστό)
Μέσω των Νοσοκομείων (ελάχιστες προμήθειες)
Στόχος να μπορούν να ελεγχθούν και καλύτερα τα νοσοκομεία στα οποία σήμερα επικρατεί ένα χάος σε ότι αφορά στις προμήθειες. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με την ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων και των αγορών.

Τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία που θα περιορισθούν σε έναν μικρό ρόλο στον τομέα των προμηθειών, δεν θα μπορούν ανεξέλεγκτα να κάνουν μικρές αγορές χωρίς διαγωνισμούς όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα μόνο με συγκεκριμένο ποσοστό να προμηθευτούν υλικά με δική τους ευθύνη. Ωστόσο, θα δίνεται η δυνατότητα αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, να κάνουν αγορές υλικών ανά σύμπλεγμα νοσοκομείων.

Για παράδειγμα εάν κάποια νοσοκομεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, θα μπορούν να κάνουν μίνι διαγωνισμούς για να αγοράσουν υλικά για τμήματα που διαθέτουν. Επίσης θα μπορεί να δημιουργηθει και σύμπλεγμα νοσοκομείων ανάλογα με τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα τα ογκολογικά νοσοκομεία θα μπορούν να προχωρούν σε κοινές προμήθειες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΕΣΥ υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα υλικά αγοράζονται με διαφορετικές τιμές έστω κι αν τα νοσοκομεία απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Το μοντέλο του κορονοϊού
Το νομοσχέδιο, περιγράφουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr θα διακατέχεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία που αποκτήθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω κορονοϊού. Μάλιστα θα αξιοποιηθούν και τα logistics, αφού η διακίνηση των υλικών και των αποθεμάτων θα γίνεται από ένα κεντρικό σημείο όπου όλα θα έχουν καταγραφεί ψηφιακά και θα υπάρχει γνώση για τη διαθεσιμότητα των προμηθειών.

Μακροπρόθεσμα σχεδιάζεται να δημιουργηθούν και νέες αποθήκες που θα ανήκουν στο υπουργείο υγείας όπου και θα φυλάσσονται και όλα υγειονομικά υλικά που χρειάζονται τα νοσοκομεία. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο υγείας και σήμερα είναι αναξιοποίητα.

Πηγή: patrastimes.gr