Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τα παράνομα κυκλώματα να έχουν «εξαπλωθεί» σε όλο το διαδίκτυο και αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές της χώρας.

Η ταρίφα ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ η πληρωμή γίνεται μέσω bitcoin.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA περιγράφεται βήμα – βήμα η κομπίνα και πώς οι επιτήδειοι καταφέρνουν να ξεγελούν το σύστημα.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει και ποιο εμβόλιο θέλει να «κάνει», ενώ οι δράστες ισχυρίζονται πως έχουν και πρόσβαση στο σύστημα των ραντεβού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το οποίο φέρνει στο «φως» διαλόγους που είχε δημοσιογράφος -που παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενη- με κύκλωμα στα social media, οι άγνωστοι πίσω από την απάτη τούς έστειλαν «προσχέδιο» που σκανάρεται σε οποιαδήποτε εφαρμογή Covid.

Όπως ανακάλυψε η δημοσιογράφος, το QR code «περνάει»

Κατόπιν αυτών πάντως ετοιμάζεται αυστηροποίηση του ελέγχου με διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου.

«Δεν μας κάνει τρομερή εντύπωση που βγήκαν πλαστά πιστοποιητικά. Εδώ πριν λίγους μήνες πωλούνταν παράνομα εμβόλια μέσα από το διαδίκτυο. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία για παράνομο κέρδος μέσα από το dark web» δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Σύμβουλος Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοφάνης Κασίμης.

«Είναι πολυδιάστατο το θέμα.Αυτοί που εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά είτε είναι μέσα από το σύστημα, αλλά το πιο τρομακτικό τεχνικά είναι αν είναι άνθρωποι αυτοί εκτός χώρας και έχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κάποιο σύστημα που καταχωρούνται οι εμβολιασμένοι, και μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν εμβολιασμένους» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Κασίμης χαρακτήρισε το θέμα ως πολύ επικίνδυνο, ενώ χαρακτήρισε τρομακτικό ότι οι άνθρωποι δίνουν σημαντικά στοιχεία όπως η ταυτότητά τους, το ΑΜΚΑ τους, ή το ΑΦΜ τους σε αγνώστους για να εκδώσουν το πλαστό πιστοποιητικό. «Δίνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους, σε κυβερνοαπατεώνες. Εάν οι άνθρωποι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, μπορούν να βγάλουν δάνεια στα ονόματα αυτά, να κλονοποιήσουν ταυτότητες».

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που προβαίνουν στις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες πιστεύουν ότι πράττουν το σωστό.

«Δεν μπορούμε να κατατάξουμε όλες τις συμπεριφορές σε ένα καζάνι και ότι επηρεάζονται από έναν παράγοντα. Κάποιες φορές υπάρχει έντονος φόβος» σχολίασε, ενώ μεταξύ των αιτιών κατέταξε και την συνωμοσιολογία αλλά και την αντίσταση στην εξουσία.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πίσω από τις περισσότερες πράξεις υπάρχει φόβος» πρόσθεσε η ειδικός.

Πηγή: patrastimes.gr