Η Ουκρανία κατέγραψε 2.328 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για νέο ρεκόρ όσον αφορά τα νέα κρούσματα που αναφέρονται σε μια μέρα.

Ο αριθμός αυτός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας ξεπερνάει το ρεκόρ της Πέμπτης, κατά την οποία είχαν καταγραφεί 2.134 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 σε ένα 24ωρο.

Το σύνολο των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται τώρα σε 102.971 και των θανάτων από COVID-19 σε 2.244, με τους αξιωματούχους να υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Πάνω από 55.000 νεκροί στην Ινδία

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία αυξήθηκε σε 2.975.701 και ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία της COVID-19 έφτασε τους 55.794 σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον 69.878 νέα κρούσματα και 945 θάνατοι αναφέρθηκαν το 24ωρο που πέρασε, διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ινδία εξακολουθούν να υπάρχουν 697.330 ενεργά κρούσματα SARS-CoV-2, μολονότι 2.222.577 άνθρωποι ανάρρωσαν από COVID-19 και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ινδική κυβέρνηση έχει εστιάσει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Ως χθες Παρασκευή είχαν γίνει συνολικά 34.491.073 διαγνωστικές εξετάσεις εκ των οποίων 1.023.836 μόνον την χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.

Είναι η πρώτη φορά που περισσότερα από 1 εκατομμύριο τεστ έγιναν σε μια ημέρα.

Επτά θάνατοι και περισσότερα από 2.000 κρούσματα στη Γερμανία

Σε 2.034 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και μήνες, που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα σε 232.082.

Παράλληλα, άλλοι 7 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στη Γερμανία να φθάνει έτσι τους 9.267 νεκρούς.

«Κόκκινη ζώνη» το βόρειο κομμάτι της Αργεντινής

Μολονότι πέρασε σχεδόν 100 ημέρες χωρίς να καταγράψει κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, η επαρχία Χουχούι, μια από τις φτωχότερες της Αργεντινής, είναι πλέον αντιμέτωπη με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με τους γιατρούς να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο να υπάρξει «κατάρρευση» του συστήματος υγείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Γύρω στο 93% των κλινών στις μονάδες εντατικές θεραπείας είναι κατειλημμένο», προειδοποιεί ο Σέρχιο Μπαρέρα Ρουίς, γιατρός στο νοσοκομείο Wecensalao Gallardo, στην πόλη Παλπαλά, και στέλεχος του ιατρικού συλλόγου της Αργεντινής.

«Προετοιμαζόμαστε για την κατάρρευση», επιμένει ο γιατρός, που κάνει ακόμη την πρόγνωση ότι «σε δύο ή τρεις εβδομάδες, θα έρθει η κορύφωση στο Σαν Σαλβαδόρ», την πρωτεύουσα της επαρχίας, που γειτονεύει με τη Βολιβία, 1.500 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες. Η πόλη μετράει ήδη τρεις «κόκκινες ζώνες», περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να επιλέγουμε σε ποιον ασθενή θα χορηγούμε οξυγόνο ή ποιον θα διασωληνώνουμε», επισήμανε, θορυβημένος, ο Μαρσέλο Βίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Paterson στο Σαν Πέδρο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας. Ο ίδιος ο Βίγια μολύνθηκε.

Η επαρχία Χουχούι κατέγραψε χθες Παρασκευή 250 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και δέκα θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των περιπτώσεων μόλυνσης να φθάνει πλέον τις 5.874 σε αυτή και το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 165, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό των εθνικών στατιστικών (6.730 θάνατοι, 329.000 μολύνσεις). Όμως οι αρχές ανησυχούν για την έξαρση της μετάδοσης σε αυτή την επαρχία των 719.000 κατοίκων, όπου ζει λιγότερο από το 2% των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής, αλλά πλέον υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στη χώρα, πίσω μόνο από το Μπουένος Άιρες (όπου καταγράφεται σχεδόν το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων).

Ως τη 10η Ιουνίου, η επαρχία Χουχούι δεν μέτραγε παρά μόλις έξι κρούσματα μόλυνσης. Αλλά την 1η Ιουνίου, ο αριθμός αυτός έφθανε τα 97 και την 1η Ιουλίου τα 2.347.

Στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθεί το στοιχείο ότι το 30% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην επαρχία έχει μολυνθεί. Κατά συνέπεια, η Χουχούι είναι πλέον αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, πέραν των ελλείψεων μέσων ατομικής προστασίας, οξυγόνου και άλλου απολύτως αναγκαίου ιατρικού υλικού, όπως οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, προειδοποιεί ο ιατρικός σύλλογος της Αργεντινής.

Στην επαρχία ήδη στάλθηκαν ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό δύο φορές και η κυβέρνηση έχει φθάσει πλέον στο σημείο να προσφέρει τώρα σε γιατρούς αμοιβές 200.000 πέσος (περίπου 2.000 ευρώ) για 15 ημέρες εργασίας, ποσό που είναι τριπλάσιο από τον μέσο μηνιαίο μισθό για τους επαγγελματίες σε αυτές τις θέσεις υπό κανονικές συνθήκες.

Ανάμεσα στις τρεις «κόκκινες ζώνες» στην επαρχία είναι η Λεδέσμα, όπου βρίσκεται η βιομηχανία ζάχαρης της ισχυρής οικογένειας Μπλακιέρ. Δεν διέκοψε ποτέ την παραγωγή της, παρά τα 300 κρούσματα μόλυνσης και τους 10 θανάτους μεταξύ των 3.150 εργαζομένων της.

Μια άλλη «κόκκινη ζώνη» είναι η Σούσκες, περιοχή όπου βρίσκονται μεταλλεία, αραιοκατοικημένη περιοχή όπου η εξόρυξη λιθίου επίσης ουδέποτε ανεστάλη.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χεράρδο Μοράλες, που επίσης προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, ανήκει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης του πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι (2015-2019), που υποστήριξε τις κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κατηγορώντας τον Χεράρδο Μοράλες, κυβερνήτη από το 2015, για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην επαρχία, πολλές συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις στη Χουχούι ζητούν από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες να επέμβει προσωπικά, «απευθείας και άμεσα» και να «αναλάβει εκείνος τη διεύθυνση του συστήματος δημόσιας υγείας» στην επαρχία. Μάταια ως εδώ.

Την 3η Ιουνίου, ο κυβερνήτης Μοράλες περιόδευσε, συνοδευόμενος από κάπου δέκα δημόσιους λειτουργούς και τριάντα αστυνομικούς, στη συνοριακή πόλη Λα Κιάκα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δύο αστυνομικοί κατηγορούνται ότι πήγαν στην κοντινή πόλη Βιγιασόν για να αγοράσουν φύλλα κόκας. Οι δύο αστυνομικοί, που προσβλήθηκαν, μόλυναν κατόπιν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Έξι κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε έξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε στην κοινότητα.

Τα τέσσερα από τα κρούσματα συνδέονται με προϋπάρχουσα εστία στην πόλη Όκλαντ, ενώ για τα υπόλοιπα δύο διενεργείται έρευνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με τα κρούσματα αυτά το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 1.321 Ως εδώ στη χώρα έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Τα ενεργά κρούσματα είναι επί του παρόντος 111. Εννέα άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, έξι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και τρεις βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για το εάν θα αρθεί ή θα παραταθεί το lockdown στο Όκλαντ μεθαύριο Δευτέρα

Πηγή: patrastimes.gr