Νέο αστυνομικό σχέδιο «ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ» με… 8 στάδια για τις «κόκκινες» πλατείες όλης της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο σύστημα «πίεσης-αποσυμπίεσης» που θα εφαρμόζουν οι αστυνομικοί προς τους πολίτες που συγκεντρώνονται επικίνδυνα σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο από την αστυνομία, σε συνεργασία με την δημοτική αστυνομία, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ποια είναι τα οκτώ στάδια

Σε πρώτο στάδιο θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, κάβες κ.ά., για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και το κλείσιμο τους «ακριβώς» τα μεσάνυχτα. Από εκεί και έπειτα το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τα καθιερωμένα αστυνομικά μεγάφωνα των περιπολικών μέσω των οποίων θα γίνονται «εντονότερες» εκκλήσεις απομάκρυνσης πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί σε πλατείες και άλλους δημόσιους υπαίθριους χώρους. Στο τρίτο στάδιο θα υπάρξει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση στις πλατείες, με τους αστυνομικούς να καταλαμβάνουν… μέτρα του χώρου έναντι των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει και προληπτική αστυνομική «κατάληψη» κάποιων τέτοιων χώρων πριν τα μεσάνυχτα, και την λήξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που αποτελεί ένα τέταρτο στάδιο, δηλαδή πριν ακόμη την συγκέντρωση πολιτών σε αυτούς. Ταυτόχρονα και παράλληλα, στο πέμπτο στάδιο αυτού του σχεδίου, αστυνομικοί-«ειρηνοποιοί» θα διαβουλεύονται με τους πολίτες σε ήπιο τόνο, προκειμένου να επιτύχουν την απομάκρυνσή τους. Ρητές είναι οι εντολές για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής συγκρούσεων και φυσικά της χρήσης δακρυγόνων, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση σφοδρών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις

Στην περίπτωση που καταγραφούν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις με τους συγκεντρωμένους, ακολουθούν δυναμικότερες ενέργειες «απώθησης», οι οποίες αποτελούν τα επόμενα τρία στάδια του αστυνομικού σχεδιασμού. Επιβολή προστίμων για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, παραδειγματικές προσαγωγές «μήνυμα», και αν και αυτές δεν λειτουργήσουν, απωθήσεις-απομακρύνσεις των πολιτών. Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιούνται καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με την μορφή «Καρουζέλ», δηλαδή κυκλικά σε 3-4 «κόκκινες» πλατείες, κάθε νύχτα.

Στο μεταξύ κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν πως μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους πανελλαδικά ή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 06:00 και πάλι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν είναι τέτοια ώστε να ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο «προθάλαμος» όμως για την μη λήψη τους, είναι η αλλαγή «χρωματισμού» περιοχών, δηλαδή το επίπεδο κινδύνου, με λιγότερα κρούσματα και επιδημιολογικό φορτίο. Επίσης, περισσότερα τοπικά lockdown, όχι γενικευμένα πανελλαδικά μέτρα και εντατικούς ελέγχους σε «κρυφούς» χώρους συνωστισμού. Ουσιαστικά επιχειρείται μία «καθυστέρηση» έως ότου… κρυώσει ο καιρός.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε χθες στην επιδημιολογικά επιβαρυμένη Θεσσαλονίκης όπου συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν η συμβολή της αστυνομίας στην τήρηση των μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη, σε συνεργασία με τους πολίτες, αυτόν τον μεγάλο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες, στη ζωή μας. Όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι νοιάζονται για τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπό τους, όσοι αγαπάνε την πόλη, φοράνε μάσκα. Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς. Είναι βέβαιο ότι και τώρα, μπορεί με τις δράσεις της και την ευθύνη των πολιτών της να αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό«.

Πηγή: patrastimes.gr