Ένας 45χρονος Βρετανός υπέστη αιφνίδια, μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής μετά τη σοβαρή λοίμωξη που του προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Είναι το 5ο περιστατικό που αναφέρεται παγκοσμίως.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια και μόνιμη απώλεια ακοής, ιδιαίτερα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία με επικεφαλής μία Ελληνίδα ειδικό.

Οι ειδικοί από το University College του Λονδίνου (UCL), περιγράφουν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Case Reports την περίπτωση ενός 45χρονου με άσθμα. Ο άνδρας εισήχθη στην εντατική λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην πορεία της νοσηλείας του διασωληνώθηκε, ενώ χρειάσθηκε ρεμδεσιβίρη και ενδοφλέβια κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη).

Μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο από την εντατική, παρουσίασε εμβοές (βουητό και κουδούνισμα) στο αριστερό αυτί. Τελικά, έχασε την ακοή του από αυτό.

Οι επιστήμονες γράφουν ότι κανένα από τα φάρμακα που έλαβε δεν μπορεί να προκάλεσαν την απώλεια της ακοής του. Ούτε είχε προβλήματα με τους ακουστικούς πόρους ή τα τύμπανα των αυτιών του.

Περαιτέρω εξετάσεις δεν βρήκαν τυχόν αυτοάνοσα προβλήματα. Επιπλέον, ο 45χρονος δεν είχε γρίπη ούτε HIV/AIDS, που ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Δεν υπήρχε επίσης στο ιατρικό ιστορικό του πρόβλημα με την ακοή του κατά το παρελθόν.

Οι γιατροί συνέχισαν τις εξετάσεις και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε υποστεί αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία το έσω ους ή το ακουστικό νεύρο υφίστανται φλεγμονή ή βλάβη. Οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με κορτικοστεροειδή, αλλά η θεραπεία είχε περιορισμένη επιτυχία.

Πέντε περιστατικά σε όλο τον κόσμο
Όπως λένε οι επιστήμονες του UCL είναι το πρώτο περιστατικό μόνιμης απώλειας ακοής στη Βρετανία. Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί και τέσσερα άλλα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα μπορούσε ο νέος κορωνοϊός να προκαλέσει απώλεια ακοής. Υπάρχουν όμως αρκετές πιθανές εξηγήσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φωτεινή-Στεφανία Κουμπά. «Είναι πιθανό ο κορωνοϊός να εισέρχεται στα κύτταρα του έσω ωτός, προκαλώντας τον θάνατό τους. Μπορεί επίσης να προκαλεί την παραγωγή κυτταροκινών. Οι κυτταροκίνες είναι φλεγμονώδεις ουσίες, τοξικές για το έσω ους».

Τα κορτικοστεροειδή πιθανώς βοηθούν μειώνοντας την φλεγμονή και έτσι την παραγωγή κυτταροκινών, συνέχισε. Πρέπει, όμως, να χορηγούνται εγκαίρως.

Η δρ Κούμπα και οι συνεργάτες της από το Royal National Throat Nose and Ear Hospital του Λονδίνου, εκτιμούν ότι οι γιατροί πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς με τη νόσο Covid-19 για την ακοή τους. Αν διαπιστώσουν ότι έχουν απώλεια ακοής, πρέπει να τους παραπέμπουν για άμεση θεραπεία.

«Ακόμα και η μερική απώλεια της ακοής στο ένα αυτί έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά», τόνισε η δρ Κούμπα.

Ο κορωνοϊός και η απώλεια της ακοής
Τον περασμένο Αύγουστο Βρετανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί προβλήματα ακοής σε περισσότερο από το 13% των ασθενών που νοσούν εξαιτίας του.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Μπορεί να προσβάλλει μία ακόμα αίσθηση – Νέα δεδομένα
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ιοί, όπως της ιλαράς και της παρωτίτιδας, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής», είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kevin Munro, καθηγητής Ακοολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ως φαίνεται στους ιούς αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο νέος κορωνοϊός…

Πηγή: patrastimes.gr