Περίπου 140 εμβόλια αναπτύσσονται στον κόσμο. 30 από αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μόλις τα 10 θα αποδειχθούν αποτελεσματικά έναντι της Covid-19.

Το νοσοκομείο Λα Παζ στη Μαδρίτη έχει επιλεγεί για τις δοκιμές ενός εμβόλιου κατά της νόσου Covid-19. Η Johnson & Johnson θέλει να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του στο σημείο «μηδέν» της πανδημίας στην Ευρώπη. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. «Είναι διαφορετικά τα κίνητρα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί εθελοντές ηλικίας 65 ετών που είναι ευάλωτοι και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη δοκιμή, ώστε να μπορούν να κάνουν ένα πιθανό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό για να προστατευθούν πριν από την έλευση του χειμώνα» αναφέρει ο Αλμπέρτο Μπορόβια, ερευνητής του νοσοκομείου Λα Παζ:

ADVERTISING

Το εμβόλιο βρίσκεται πολύ μακριά από το να είναι προσβάσιμο στο κοινό, αλλά η μελέτη θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του ισπανικού κοινού, οι οποίοι επλήγησαν σκληρά από τον κορονοϊό. «Το γεγονός ότι θα έχουμε πληροφορίες σχετικά με τον αυτόχθονα πληθυσμό στη χώρα μας θα είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά στην ανάλυση των δεδομένων, για να αποδείξουμε ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικό αλλά και πώς συμπεριφέρεται».

Ο ανταποκριτής του Euronews στη Μαδρίτη Χαϊμέ Βελάσκεθ μεταδίδει:«Περίπου 140 εμβόλια αναπτύσσονται στον κόσμο. 30 από αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι όχι περισσότερο από δέκα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά έναντι της Covid-19. Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα ασφαλές εμβόλιο, αλλά μερικά θα μπορούσαν να είναι έτοιμα ακόμη ήδη από το επόμενο έτος».

Καθώς οι ερευνητές επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν το εμβόλιο, ο ιός συνεχίζει να εξαπλωνεται σε όλη την Ευρώπη. Αλλά μέχρι να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, ο κοσμος θα πρέπει να αγωνιστεί και να προστατευθεί με τα ίδια όπλα που είχε τον Μάρτιο.

Πηγή: patrastimes.gr