Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού προστασίας έναντι του κορονοϊού, που προέρχεται από τουρκικές εταιρείες κι έχει διακινηθεί και στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της γείτονα χώρας.

Με βάση τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 335 προϊόντα προστατευτικού υγειονομικού υλικού (ΡΡΕ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Μάρτιος 2020-Μάρτιος 2021), εντοπίστηκαν 41 κωδικοί προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως αναξιόπιστα και δόθηκε εντολή στις αρμόδιες αρχές για την απόσυρσή τους από την αγορά και την επιβολή προστίμων στις τουρκικές εταιρείες.

Οι κωδικοί των προϊόντων και οι σειριακοί αριθμοί τους όπως και οι τουρκικές εταιρείες, που παράγουν ή εμπορεύονται τα αναξιόπιστα και μη ασφαλή αυτά προϊόντα, τα οποία στην πλειοψηφία ήταν ιατρικές μάσκες, κοινοποιήθηκαν δημόσια στην ειδική πλατφόρμα, «Σύστημα Πληροφοριών Αναξιόπιστων Προϊόντων» (GUBIS) του υπουργείου Εμπορίου της Τουρκίας.

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό κινητοποίησε το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη ενημερώνοντας αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τις αρμόδιες διευθύνσεις ώστε η σοβαρή αυτή υπόθεση να γνωστοποιηθεί στις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «σημειώνεται ότι ανάμεσα στις τουρκικές επιχειρήσεις του συνημμένου στο έγγραφο πίνακα, περιλαμβάνονται και κάποιες που είχαν ιδιαίτερα προβληματικές συναλλαγές με ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τα συνηθέστερα προβλήματα αφορούσαν τη μη εκπλήρωση της παραγγελίας και εξαπάτηση και την αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικών συμμόρφωσης ΕΕ με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι διασαφήσεις από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές».

Την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο επικίνδυνων προϊόντων με προειδοποίησή του ενημερώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ για την κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά επικίνδυνων τουρκικών μασκών υψηλής προστασίας (KN95), εφιστώντας την προσοχή στις αρμόδιες εθνικές αρχές:

«Το προϊόν διαφημίζει προστατευτικό δυναμικό έναντι των σωματιδίων, αλλά η ικανότητα διήθησής του δεν έχει δοκιμαστεί από αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

Κατά συνέπεια, δεν αποδεικνύεται ότι το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, έτσι, ακόμη και αν συνδυαστεί με άλλα συνιστώμενα μέτρα, μπορεί να μην προστατεύει κατάλληλα. Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό Προσωπικού Προστατικού Εξοπλισμού».

Πηγή: patrastimes.gr