Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό δεν αφήνει πλέον η κατακόρυφη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες, δεδομένου ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης κατέληξε ένας 88χρονος ασθενής με υποκείμενα νοσήματα, μετά από επιπλοκές της νόσου Covid 19.

O ηλικιωμένος άνδρας νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ενώ το περιστατικό συνδέεται με τη διασπορά του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινάει η πληρωμή τους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου
Πρόκειται για τον έκτο θάνατο μεταξύ των κρουσμάτων από το γηροκομείο.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 233.

Κατά τα λοιπά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη, 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.

Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, τα 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις προς την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την Τετάρτη να εξετάσει μια σειρά θεμάτων.

Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:

  • Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
  • Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Τι θα γίνει με την τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
  • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
  • Τοπικά lockdown.
  • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες λόγω επιστροφής εκδρομέων

Μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές προκαλεί και η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.

Έτσι, το βλέμμα των ειδικών είναι πλέον στραμμένο στην επόμενη βδομάδα, όταν και αναμένεται να γυρίσει μεγάλος αριθμός όσων είχαν φύγει για διακοπές.

Σημειώνεται μάλιστα ότι σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην στην εργασία τους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, για επιστροφή με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία.

Πηγή: patrastimes.gr