Γενική οδηγία για τον εμβολιασμό εγκύων και θηλαζουσών γυναικών με σκεύασμα τύπου mRNA κατά του κορονοϊού εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή (10/9) η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στις εγκύους συστήνεται να χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου mRNA στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η Stiko κάλεσε μάλιστα σήμερα όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να σπεύσουν να εμβολιαστούν, «προκειμένου να έχουν ήδη πριν από την εγκυμοσύνη πολύ καλή προστασία».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς, όπως είπε, με τη γενική οδηγία μπαίνει επιστημονικά τέλος και στα όποια ανοιχτά ζητήματα υπήρχαν για τον εμβολιασμό των συγκεκριμένων ομάδων.

Ο κ. Σπαν απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση και προς τις θηλάζουσες να εμβολιαστούν: «Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εμβολιαστείτε. Προστατεύετε και τον εαυτό σας και το παιδί σας».

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα η Stiko δεν είχε εκδώσει γενική οδηγία για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θεωρώντας ότι δεν διέθετε επαρκή στοιχεία. Όπως επισημαίνει ωστόσο σήμερα στην ανακοίνωσή της, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα επαρκή στοιχεία τόσο σχετικά με τον κίνδυνο από την Covid-19 όσο και ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για εγκύους και θηλάζουσες.

Πηγή: patrastimes.gr