Οδυνηρές μνήμες από την κρίση χρέους, την ώρα μάλιστα που άρχισαν να ξεθωριάζουν, ξύπνησε στην Πορτογαλία η πανδημία του κορωνοϊού με κλειστά καταστήματα και καφετέριες, τις τράπεζες τροφίμων να πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μη εχόντων και την ανεργία να καλπάζει.

Τρεις μήνες πριν ο κορωνοϊός πλήξει την περασμένη άνοιξη την Πορτογαλία, η χώρα της Ιβηρικής κατέγραφε συνεχόμενα τρίμηνα ανάκαμψης. Οι πληγές από το πρόγραμμα διάσωσης που είχαν επιβάλει οι διεθνείς πιστωτές είχαν σχεδόν επουλωθεί κι η ανεργία είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, σημειώνουν οι FT. Aλλά η πανδημία επανέφερε τον εφιάλτη της κρίσης, βυθίζοντας την οικονομία ξανά σε μια βαθιά ύφεση. «Η ανεργία έχει ήδη εκτοξευτεί στα ύψη, η φτώχεια αυξάνεται, κι η ιδέα ότι είμαστε διαρκώς στο χείλος της καταστροφής επέστρεψε στα μυαλά όλων», παραδέχεται ο εκπρόσωπος των κεντροδεξιών αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, Ρικάρντο Μπαπτίστα Λέιτε.

Η Πορτογαλία απέσπασε επαίνους διεθνώς για την ταχεία αντίδρασή της στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά δεν τα κατάφερε εξίσου καλά στο δεύτερο με αποτέλεσμα να μην φρενάρει αποτελεσματικά τη διασπορά του κορωνοϊού, τρεις μεταλλάξεις του οποίου εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Στη χώρα των 10,2 εκατ. κατοίκων ο κορωνοϊός προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 6.600 ανθρώπων μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται σημαντικά από τα μέσα Νοεμβρίου. «Πρέπει να μειώσουμε τάχιστα την καμπύλη. Ένα τρίτο κύμα θα είχε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», λέει ο Μπαπτίστα Λέιτε, που είναι και γιατρός.
Απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Πορτογαλία

Η εξάρτηση της Πορτογαλίας από τον τουρισμό, τον κλάδο που τη βοήθησε να ανακάμψει μετά την κρίση, την κατέστησε ιδιαίτερα ευάλωτη στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ της χώρας και το 9% των θέσεων εργασίας, αναμένεται να καταγράψει απώλειες 60.000 θέσεων απασχόλησης φέτος, ενώ ο εθνικός αερομεταφορέας κλυδωνίζεται και για να επιζήσει θυσιάζονται 3.500 θέσεις εργασίας.

Το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία της Πορτογαλίας είναι ήδη μεγαλύτερο από εκείνο στα χρόνια της κρίσης μεταξύ του 2009 και του 2014. Σύμφωνα με προβλέψεις του Οικονομικού Ινστιτούτου της χώρας τον τελευταίο χρόνο η ύφεση μπορεί να άγγιξε το 8,1%, η ανεργία εκτιμάται γύρω στο 9% για το ερχόμενο έτος και ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να χαθούν φέτος και του χρόνου πάνω από τα δύο τρίτα των 360.000 θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Καθώς είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού πολλοί ελπίζουν ότι η ύφεση δεν θα διαρκέσει τόσο όσο στη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οικονομικού Ινστιτούτου, η ανάκαμψη δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 3,9% του χρόνου κι η Πορτογαλία θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2023 για να δει την οικονομία της να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/portogalia-pandimia-koronoioy-mnimes-apo-krisi-hreoys

Πηγή: patrastimes.gr