Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ινδία, καθώς η μετάλλαξη του κορονοϊού σαρώνει τη χώρα. Σε ένα κρεματόριο στην πολιτεία του Γκουτζαράτ, οι φούρνοι αερίου και καυσόξυλου λειτουργούσαν χωρίς διάλειμμα που άρχισαν να λιώνουν τα μεταλλικά μέρη. Σε ένα άλλο κρεματόριο στην πολιτεία του Ουτάρ Πραντές, ο αριθμός των αποτεφρώσεων αυξήθηκε κατά πέντε φορές τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος Covid-19 στη χώρα.

 Οι αρχές στο Νέο Δελχί προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία της ινδικής πρωτεύουσας θα αρχίσουν να ξεμένουν από φιάλες ιατρικού οξυγόνου, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καταιγίδα» του κορονοϊού που κατακλύζει το σύστημα υγείας.

Ο Μόντι τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα για να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες νοσοκομειακών κλινών, φιαλών οξυγόνου και αντιιικών φαρμάκων για την καταπολέμηση ενός τεράστιου δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19.

«Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Το δεύτερο κύμα μολύνσεων έχει έρθει σαν καταιγίδα», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, προτρέποντας τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην πανικοβάλλονται εν μέσω της χειρότερης στα χρονικά υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ινδία.

«Η κεντρική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων καθώς και ο ιδιωτικός τομέας προσπαθούν μαζί να διασφαλίσουν προμήθειες φιαλών οξυγόνου σε όσους έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή και την παροχή φιαλών οξυγόνου σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Ο Μόντι επικρίνεται ότι η κυβέρνησή του μείωσε την επαγρύπνησή της όταν τον Φεβρουάριο που ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε σε χαμηλά επίπεδα μηνών, επέτρεψε να πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις. Στην Ινδία ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε μια ημέρα, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε, επίσης για πρώτη φορά, το επίπεδο των 295.000. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Δελχί, Μανίς Σισόντια, δήλωσε ότι μεγάλα κρατικά νοσοκομεία στην πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτουν οξυγόνο που μπορεί να καλύψει ανάγκες για οκτώ έως 24 ώρες, ενώ μερικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν οξυγόνο για διάρκεια μόλις τεσσάρων έως πέντε ωρών.

«Αν δεν αποκτήσουμε επαρκείς προμήθειες μέχρι αύριο το πρωί, θα είναι μια καταστροφή», είπε, ζητώντας επείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι όλα τα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται στην Ινδία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε επίσκεψή του στο Νέο Δελχί που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνησή του τόνισε ότι θα προσθέσει την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» των χωρών που έχει καταρτίσει λόγω πανδημίας σε σχέση με τα διεθνή ταξίδια. Αρκετές μεγάλες πόλεις αναφέρουν ήδη πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αποτεφρώσεων και ταφών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κορονοϊού σε σχέση με εκείνους που καταγράφονται στους επίσημους απολογισμούς θανάτων που συνδέονται με την Covid-19, σύμφωνα με εργαζόμενους σε κρεματόρια και νεκροταφεία, μέσα ενημέρωσης και μια εξέταση των στοιχείων της κυβέρνησης.

Πηγή: CNN, IndiaTimes, ΑΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr