Ποιες ηλικίες θα προσβάλει κυρίως στο μέλλον ο κορωνοϊός – Τι αναφέρει η μελέτη για την εξέλιξη του ιού και τη θνησιμότητα που προκαλεί

Μπορεί ο κορωνοϊός να εξαφανιστεί από τον πλανήτη; Θα πάψει ποτέ να απειλεί την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που έχουν κάνει εμβόλιο;

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ενδημικό ιό, σε αντιστοιχία με τον ιό της γρίπης και συνεπώς να νοσούν εξαιτίας του άτομα που δεν θα έχουν αναπτύξει ανοσία είτε έπειτα από φυσική νόσηση, είτε μετά από εμβολιασμό.

Τη μελέτη πραγματοποίησε ο δρ Ruiyun Li από το Imperial College London με την επιστημονική του ομάδα, με σκοπό να προβλέψει την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στο μέλλον.

Για να το πετύχουν, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ρεαλιστικό μαθηματικό μοντέλο, καθώς η κατανόηση της συνισταμένης ανάμεσα στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και της δυναμικής μετάδοσης του κορωνοϊού, έχει καθοριστική σημασία για την παγκόσμια κοινότητα.

Το μοντέλο βασίζεται στην ηλικία και λαμβάνει υπόψη δημογραφικά δεδομένα, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την ανάπτυξη ανοσίας, ώστε να εντοπίσει τις ηλικίες που είναι πιθανότερο να προσβάλει ο κορωνοϊός, αλλά και τη θνησιμότητα που προκαλείται εξαιτίας του.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στο μέλλον ο κορωνοϊός δεν θα προσβάλει τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά τους νεότερους και κυρίως τα παιδιά που δεν θα έχουν προλάβει να κάνουν εμβόλιο ή δεν θα έχουν έρθει ακόμη σε επαφή μαζί του.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ηλικίες, το επίπεδο της ανοσίας θα μπορέσει να γίνει ικανοποιητικό, λόγω του επαναληπτικού εμβολιασμού ή / και της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στον κορωνοϊό. Έτσι, η προσβολή από τον ιό θα είναι πιο ήπια, δηλαδή παρόμοια με εκείνη που προκαλούν οι ακίνδυνοι κορωνοϊοί.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμη ότι μετά την αρχική περίοδο της πανδημίας, οι κορωνοϊοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται λιγότερο συχνά και να γίνονται ενδημικοί. Αυτό αναμένεται να ισχύσει και για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος όταν γίνει ενδημικός θα μειωθεί παράλληλα και η θνησιμότητα εξαιτίας του.

Πηγή: patrastimes.gr