Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση, επιπλοκές και θάνατο από κορωνοϊό.

Έτσι οι πρώτες προσπάθειες εμβολιασμού επικεντρώθηκαν αρχικά σε αυτούς πριν επεκταθούν και σε νεαρότερες ομάδες.

Μια μελέτη από τον Καναδά όμως, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, υπογραμμίζει ότι νέοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί COVID-19, από ό,τι αναγνωρίζεται ως σήμερα.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Υψηλός ο κίνδυνος σε εφήβους και νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 49 ετών
Μελετήθηκαν τα αρχεία όλων των PCR τεστ και των διαγνώσεων για SARS-CoV-2 στην επαρχία Οντάριο του Καναδά μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020. Τα ποσοστά εμφάνισης COVID-19 αλλά και η συχνότητα των τεστ ήταν συνολικά υψηλότερα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε στατιστικά μοντέλα για να αναλύσει τις διαφορές στα ποσοστά μόλυνσης ανά ηλικιακή ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τη συχνότητα των τεστ. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης βρέθηκε χαμηλότερος σε παιδιά κάτω των 10 ετών και σε ενήλικες άνω των 70 ετών, σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό. Ήταν μάλιστα υψηλότερος σε εφήβους και νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 49 ετών, ιδιαίτερα σε άνδρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν κοιτάμε τους αριθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συχνά λησμονούμε ότι τα κρούσματα που αναγνωρίζονται εξαρτώνται σαφώς από τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται. Και σίγουρα η συχνότητα των τεστ είναι διαφορετική μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή μόνο ενός παγόβουνου, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά και στους νεότερους ανθρώπους. Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας η μαζική προσέλευση όλων στην εμβολιαστική διαδικασία.

Δημόπουλος για Τσιστιπά: «Δεν θα περιμέναμε από τον δρ. Φάουτσι να μας κάνει σχόλια για το τένις»
Τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σχετικά με τον εμβολιασμό σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Δεδομένου ότι ο Ελληνας τενίστας είπε πως δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, καθώς ανήκει σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν απειλείται από τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος εστίασε στον ρόλο που διαδραματίζει ο νεαρός αθλητής ως πρότυπο -ιδάιτερα στους νέους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη στάση Τσιτσιπά, μέσω του ΣΚΑΪ είπε: «Μας έχει κάνει περήφανους, γιατί έχει αναδείξει την Ελλάδα στο τένις, σε επίπεδα που δεν τα είχαμε προηγουμένως. Αυτό, βεβαίως, του δίνει μια επιπλέον αρμοδιότητα και αν θέλετε μια επιπλέον υπευθυνότητα κρίσης και στις απόψεις που εκφράζει, καθώς απέκτησε την ιδιότητα του role model, αποτελεί ένα είδος προτύπου για πολλούς ανθρώπους -ιδιαίτερα νέους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα περιμέναμε από τον δρ. Φάουτσι να μας κάνει σχόλια για το τένις και εάν έκανε, τα σχόλια αυτά θα είχαν λιγότερες επιπτώσεις από τα σχόλια που μπορεί να έχουν του κ. Τσιτσιπά. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν κάνουμε σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο παρουσιάζει μια ύφεση και μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

«Τα δεδομένα που παρουσιάζουμε, είναι αυτά που δημοσιοποιούνται από εγκριτικούς μηχανισμούς, μεγάλους φορείς και δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά. Είναι ένας ιδιαίτερος τομέας, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουμε και προς τους συμπολίτες μας που ακόμα το σκέφτονται, ή έχουν αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να δράσουν τελείως αρνητικά σε αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Πηγή: patrastimes.gr