Σε ολικό lockdown μπαίνει ξανά στη ζωή μας από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου στις 6:00 ολόκληρη η χώρα προκειμένου να περιοριστεί η ακραία εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, παρά το lockdown, ορισμένες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και καταστήματα θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο του καθολικού lockdown:

Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα
Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά
Φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία
Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away
Πρατήρια υγρών καυσίμων
Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
Φαρμακεία
Δομές Υγείας
Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
Καθαριστήρια
Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν σχετική ενημερωτική ανακοίνωση προς το κοινό.
Παράλληλα, στον τομέα της εκπαίδευσης ανοιχτά παραμένουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

Παράταση για τα κομμωτήρια – Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής δεν θα κλείσουν άμεσα μπορούν να μείνουν ανοιχτά το Σαββατοκύριακο και να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για το νέο lockdown στη χώρα μας. Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν τα κομμωτήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο πρέπει να στείλουν με SMS τον αριθμό 2 στο 13033.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων. Επίσης, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Πώς πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown

Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι πολίτες οφείλουν να επιστρέψουν στις συνήθειες της περασμένης άνοιξης και να πραγματοποιούν μόνο τις αναγκαίες μετακινήσεις, εφόσον έχουν στείλει το απαραίτητο SMS στο 13033 ή έχουν μαζί τους την βεβαίωση μετακίνησης από το forma.gov.gr.

Σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Μετάβαση στην εργασία

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Αποστολή SMS στο 13033 και συμπλήρωση εντύπου

Η αποστολή των SMS στο 13033 γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για τη συνοδεία των μαθητών στο σχολείο
Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Πηγή: patrastimes.gr