Ηεπαναφορά στην κανονικότητα εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλές παραμέτρους καθώς, παρά το lockdown, τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η διασπορά εκτείνεται σε όλη τη χώρα. Οι αποφάσεις για την εστίαση, το λιανεμπόριο και τα σχολεία αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διήμερο, αφού ληφθούν υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ όπως όλα δείχνουν ακόμη και στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13033.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταστρώσει έναν οδικό χάρτη για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και έξοδο από το lockdown και επιθυμεί αυτό να ξεκινήσει μόνον όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, ώστε «να μην έχουμε πισωγυρίσματα», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν στις δημόσιες τοποθετήσεις για την επόμενη ημέρα -μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο- να μιλούν με ημερομηνίες. Εξ ου και όλοι πλέον επισημαίνουν ότι οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον ζήτημα, καθώς ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και εφόσον δεν παρουσιαστεί θεαματική βελτίωση των δεικτών -κάτι που φαντάζει απίθανο κατά το επόμενο διήμερο- απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς.

Προτάσεις υπάρχουν για το λιανεμπόριο προκειμένου τα καταστήματα να ανοίξουν υπό όρους πριν από τις γιορτές, ωστόσο αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς περιορισμούς και έπειτα από τις τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και να μπορέσει να πάρει μερικές μικρές ανάσες η αγορά.

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, από τον επόμενο χρόνο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν κλειστές καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η αύξηση της κινητικότητας μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην εξάπλωση και τη διασπορά του κορονοϊού.Δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι και οι μετακινήσεις με sms στο 13033. Ο πρωθυπουργός έχει πει για παρέα με το πολύ άλλη μια οικογένεια, δίνοντας το στίγμα των περιορισμών που θα τεθούν.

Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από το lockdown αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή και δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων που θα οδηγήσουν στο μονοπάτι της εξόδου από το lockdown. Σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει άρση lockdown, παρά σταδιακή άρση μέτρων κατά περίπτωση.

Πηγή: patrastimes.gr