Οι ταφές στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας ήταν κατά 61% περισσότερες τους πρώτους 10 μήνες του 2020 απ’ ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που αφήνει να εννοηθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ινδονησία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα SARS-CoV-2 στις αρχές Μαρτίου, αλλά η μελέτη της Eijkman-Oxford Clinical Research Unit έδειξε ότι οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται τον Ιανουάριο, δύο μήνες νωρίτερα, και ο ιός πιθανόν να κυκλοφορούσε στην Τζακάρτα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019.

Έναν χρόνο μετά, η Ινδονησία έχει καταγράψει πάνω από 623.000 κρούσματα και σχεδόν 19.000 θανάτους, μακράν το σοβαρότερο ξέσπασμα του ιού στη νοτιοανατολική Ασία, που δεν φαίνεται να αμβλύνεται ιδιαίτερα, καθώς η χώρα συνεχίζει να καταγράφει τακτικά ημερησία ρεκόρ θανάτων και νέων κρουσμάτων.

Η μελέτη της Eijkman-Oxford, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους αντίστοιχους οργανισμούς, ανέλυσε κυβερνητικά αρχεία που έδειξαν ότι υπήρξαν πάνω από 16.000 ταφές μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου στην Τζακάρτα σε σχέση με τον μέσο όρο για την περίοδο 2015-19, οι μισές εκ των οποίων περίπου αφορούν θανάτους που συνδέονται πιθανώς ή επιβεβαιωμένα με την Covid-19.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη εδώ και καιρό αμφισβητούν την ακρίβεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η Ινδονησία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά διενέργειας ελέγχων για το μέγεθος του πληθυσμού της.

Η Τζάκαρτα, μια μητρόπολη με περισσότερους από 10 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 154.000 κρούσματα κορωνοϊού έως τις 14 Δεκεμβρίου, με 2.963 θανάτους που συνδέονται με τον COVID-19 από την αρχή της πανδημίας. Άλλοι 5.109 άνθρωποι καταχωρήθηκαν ως «πιθανοί» θάνατοι λόγω του COVID-19, αυτοί που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού αλλά κατέληξαν πριν οι έλεγχοι επιβεβαιώσουν τη μόλυνσή τους από τον ιό, ένα ποσοστό κατά 58% υψηλότερο σε σχέση με τους επίσημους θανάτους.

Πηγή: patrastimes.gr