Συνωστισμός άρχισε να παρατηρείται ήδη στις δημόσιες μονάδες υγείας από πολίτες που σπεύδουν να κάνουν τεστ με το φόβο του κορονοϊού λόγω ύποπτων συμπτωμάτων
Οι φόβοι των ειδικών ότι από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει η ανησυχία των πολιτών με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να θυμίζουν κορονοϊό, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. Ήδη σε πολλές δημόσιες μονάδες υγείας και νοσοκομεία έχουν αρχίσει να συρρέουν πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, που είναι, όμως, πιθανό να οφείλονται και σε απλά κρυολογήματα. Άλλωστε, προς ώρας ο ιός της γρίπης φέτος δεν φαίνεται να είναι κυρίαρχος λόγω και της covid-19.

Ουρές για ένα τεστ
Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, στα οποία επίσης σπεύδουν οι πολίτες για να εξετασθούν για κορονοϊό, όπου όμως πληρώνουν το κόστος από την τσέπη τους. Στη διαδικασία φαίνεται ότι συνέβαλε και το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν πλέον και τα rapid test για τον κορονοϊό, που δείχνουν μέσα σε λίγα λεπτά εάν κανείς είναι θετικός, ενώ κοστίζουν και πολύ λιγότερο από το κλασικό μοριακό τεστ (pcr). Η συννοσηρότητα κορονοϊού και γρίπης στη χώρα μας, που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στο ΕΣΥ προβληματίζει εδώ και μήνες τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι υγειονομικές Αρχές επιμένουν στον εμβολιασμό της γρίπης ειδικά φέτος, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο συννοσηρότητας.

Τα νοσοκομεία

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, επιβεβαιώνει στο ethnos.gr την εικόνα που άρχισαν να παρουσιάζουν τα νοσοκομεία ιδιαιτέρως έντονα τις τελευταίες ημέρες: «Έρχονται δύσκολοι μήνες. Τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα υπάρχουν εκτός από τον covid-19 και άλλες ιώσεις, γι αυτό και ανησυχούμε και επιμένουμε στην τήρηση των μέτρων. Ήδη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών για τεστ σε διάφορες δημόσιες μονάδες αλλά και στα νοσοκομεία, επειδή ο κόσμος ανησύχησε με την αύξηση των κρουσμάτων. Σήμερα συνολικά πραγματοποιούνται περίπου 24.000 τεστ καθημερινά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα». Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κα. Ματίνα Παγώνη σημειώνει πάντως μιλώντας στο ethnos.gr, ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και μόλις εμφανίζουν κάποια ύποπτα συμπτώματα να μη μετακινούνται. Όπως λέει: «Και με απλά συμπτώματα δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και αντίστοιχα να μη στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο».

Οι τρεις φόβοι
Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών που ζει καθημερινά την επιδημία με τον κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία, μιλά για τους τρεις φόβους που υπάρχουν σήμερα με αφορμή και την πτώση της θερμοκρασίας που έρχεται. Εξηγεί στο ethnos.gr: «Μέσα σε 3 ημέρες είχαμε 25 θανάτους. Αυτό δεν ήταν καλό σημάδι. Από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου είχαμε τριπλασιασμό των κρουσμάτων. Αυτά είναι δείγματα που μας ανησυχούν έντονα. Και φυσικά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανεβοκατεβαίνει καθημερινά με βάση και τους θανάτους. Τρεις είναι οι βασικοί μας φόβοι: ο αριθμός των θανάτων, των διασωληνωμένων αλλά και των νοσηλευόμενων. Και από δω και πέρα θέλει μεγάλη προσοχή γιατί έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι μήνες» αναφέρει η Ματίνα Παγώνη στο ethnos.gr.

Πηγή: patrastimes.gr