Σύμφωνα με το news4health.gr, όπως αναφέρει ανακοίνωση της MSD (γνωστή ως Merck σε ΗΠΑ και Καναδά) και της Ridgeback Biotherapeutics, μελέτη φάσης ΙΙΙ έδειξε ότι το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο τις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Κατόπιν σύστασης ανεξάρτητης επιτροπής, η κλινική μελέτη σταματά, λόγω των θεαματικών αποτελεσμάτων και η εταιρεία προχωρά στην κατάθεση αίτησης στον FDA για άδεια έκτακτης χρήσης του φαρμάκου, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αιτήσεις σε άλλες ρυθμιστικές αρχές διεθνώς.
Μεταξύ αυτών και ο ΕΜΑ, με τον οποίο η MSD βρίσκεται ήδη σε επαφή, ενώ σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές θα εξεταστεί αν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αγορά ή θα επιλεγεί η κατεύθυνση των εθνικών συμφωνιών, όπου αυτό είναι επιθυμητό. Με την έγκριση του, θα αποτελέσει το πρώτο χάπι θεραπεία κατά της COVID-19 και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην καταπολέμησης της πανδημίας. Μέχρι στιγμής όλες οι εγκεκριμένες θεραπείες στις ΗΠΑ χορηγούνται ενδοφλέβια ή μέσω ένεσης.

Ο μηχανισμός δράσης
Το molnupiravir δεν δρα στην ακίδα του ιού. Το φάρμακο επιδρά στο RNA του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του στον οργανισμό του ασθενούς. Για αυτό και είχε αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα της παραλλαγής του ιού που έφεραν. Ήταν, δηλαδή, αποτελεσματικό έναντι όλων των μεταλλάξεων του ιού. Βέβαια, όπως όλες οι θεραπείες έχει αποτέλεσμα εάν δοθεί στις πρώτες 6 ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το χάπι λαμβάνεται για 5 ημέρες στο σπίτι του ασθενούς.

Άμεσα διαθέσιμες 10 εκατ. θεραπείες – Συνεργασία με την Ινδία
Η MSD έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του φαρμάκου, αρχικά εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μελέτης και τώρα εν αναμονή των εγκρίσεων από τους ρυθμιστικούς φορείς. Έτσι, αναμένεται έως το τέλος του 2021 να είναι διαθέσιμες 10 εκατ. θεραπείες, δηλαδή δέκα εκατ. συσκευασίες, που περιέχουν τη θεραπεία των 5 ημερών που απαιτείται! Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάζεται με 12 παρασκευαστές γενοσήμων στην Ινδία, οι οποίοι αναλαμβάνουν την παραγωγή του φαρμάκου, ως γενόσημο, για 100 χώρες, ώστε να καλυφθεί και ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Πηγή: patrastimes.gr