Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται η συνέχιση της -ακόμη- «ομαλής» επιδημιολογικής καμπύλης του κορονοϊού.

Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς τρεις παράγοντες μπορούν να εκτινάξουν και άλλο τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: Μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων από το εξωτερικό, μετακινήσεις λόγω εσωτερικού τουρισμού και γενικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Δεκαπενταύγουστου.

Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα και με στοχευμένες παρεμβάσεις επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στη μετάδοση. Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και η ισχυρή σύσταση να γίνεται χρήση της ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό είναι το πρώτο βήμα να ελεγχθεί η διασπορά της Covid-19. Το μεγάλο, βέβαια, πρόβλημα παραμένει ο συνωστισμός σε κέντρα διασκέδασης και παραθαλάσσια μπαρ, για τα οποία «στο τραπέζι» των ειδικών πέφτουν διαρκώς… ιδέες προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων που μπορούν να εισέλθουν σε ένα μπαρ ή κέντρο διασκέδασης. Η εβδομάδα που έρχεται δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με περαιτέρω ανακοινώσεις για νέα μέτρα. Την Τρίτη, άλλωστε, λήγει το διάστημα για το οποίο είχαν απαγορευτεί τα πανηγύρια και αναμένεται επέκταση της απόφασης. Πανηγύρια δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τον Αύγουστο, έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θεωρείται δεδομένο ότι θα αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το «στοίχημα» είναι η εφαρμογή όλων των μέτρων που λαμβάνονται. Μπορεί πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο να μη γίνουν, ωστόσο κατά τόπους περιφορές εικόνων ή εκδηλώσεις με συγκέντρωση κόσμου δύνανται να αποτελέσουν εστίες δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης του κορονοϊού.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην επαρχία όπου είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους και φίλοι σε πολλές περιπτώσεις, καθίσταται δύσκολος ακόμη και ο κατασταλτικός μηχανισμός. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες τονίζουν διαρκώς ότι η ατομική ευθύνη είναι πρωταρχικής σημασίας και αυτή η οποία μπορεί να «σώσει» τη χώρα από μία απότομη επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Δεύτερο κύμα;

«Για να μπορέσουμε να το πούμε αυτό, πρέπει να υπάρχει μια συνεχόμενη αυξητική τάση στους αριθμούς των κρουσμάτων», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ημερήσιες καταγραφές πολλαπλών κρουσμάτων πρέπει να είναι εξακολουθητικές και σε καθημερινή βάση για κάποιο διάστημα. Στην Ελλάδα, για δύο ημέρες δηλώθηκαν περισσότερα από 50 θετικά στον SARS-CoV-2 περιστατικά την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο η καμπύλη έχει διαρκή σκαμπανεβάσματα. Τη μία ημέρα έχει 30 κρούσματα, την άλλη περίπου 20, την τρίτη 50…

Η εκθετική αυτή αύξηση του κορονοϊού είναι κάτι που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα στις χώρες της Βαλκανικής. Το μόνο σίγουρο, κατά τον επιδημιολόγο, είναι ότι ο ιός δεν έχει εποχικότητα, όπως ευελπιστούσε η επιστημονική κοινότητα, για τον λόγο αυτόν ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει δεύτερο ή τρίτο κύμα.

«Ο Αύγουστος δυσκολεύει λίγο περισσότερο σε σχέση με τον Ιούλιο. Εάν θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων ταξιδιωτών, αλλά και μετακινήσεις λόγω εσωτερικού τουρισμού, λογικά θα δούμε και περισσότερα κρούσματα. Η εφαρμογή των μέτρων είναι επιτακτική», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Παρασκευής και προσθέτει: «Η διασπορά που βλέπουμε τώρα έχει να κάνει με τη χαλάρωση των νέων και εν μέρει με την επίδραση του τουρισμού». Τονίζει δε ότι η Επιτροπή είναι σε πλήρη σύμπλευση με τις διεθνείς συστάσεις όσον αφορά στη χρήση της μάσκας και τα υπόλοιπα μέτρα.

Το παράδειγμα προς αποφυγήν του Βελιγραδίου

Η περίπτωση του Βελιγραδίου είναι ενδεικτική του πώς μπορεί η επιδημία να εκτραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Εκεί όπου στην πρωτεύουσα της Σερβίας σημειώνονταν σχετικά λίγα κρούσματα καθημερινά, μία ημέρα η πόλη βρέθηκε με 100 κρούσματα και συνέχισε σε αυτόν τον ρυθμό και, μάλιστα, με εκατοντάδες περισσότερα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα – όπως συμβαίνει σε Αττική και Θεσσαλονίκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου- είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες μεταδόσεις του SARS-CoV-2.

H πανδημία από τα ενδογενή κρούσματα, συνεπώς, πιέζει πολύ το τελευταίο διάστημα και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν τις αποστάσεις, εκτός από τη χρήση της μάσκας, κατά τους ειδικούς.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα «σκληρά» δεδομένα όπως λέγονται, δηλαδή οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις, παραμένουν σε ελεγχόμενο επίπεδο. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη και παρά την αύξηση των κρουσμάτων, επτά ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία.

Η μάσκα δεν είναι για το σαγόνι ή τον λαιμό…

Και ενώ η μάσκα γίνεται υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ο τρόπος χρήσης της από τους πολίτες πολλές φορές αποδεικνύεται… εφευρετικός. Μόνο στο πιγούνι ή μόνο να τυλίγει τον λαιμό (!), χρήση εναλλακτικών και… βολικών ασπίδων, που όμως δεν προσφέρουν απολύτως καμία προστασία έναντι της Covid-19 είναι η νέα πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μικρή προσωπίδα που χρησιμοποιείται ευρέως ανάμεσα στους εργαζομενους στην εστίαση, στηρίζεται στο πιγούνι και έχει… ακάλυπτη τη μύτη. Η χρήση του συγκεκριμένου είδους προσωπίδας έχει καθιερωθεί καθώς προφανώς είναι μικρή και εύχρηστη αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα… αξεσουάρ και όχι για ένα «τείχος» που θα ανακόψει τον κορονοϊό.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σταγονίδια που μπορεί να εκπέμπονται από το στόμα και τη μύτη φεύγουν ανεξέλεγκτα, εφόσον η μύτη παραμένει ακάλυπτη. Η προσωπίδα κανονικά πρέπει να καλύπτει όλο το πρόσωπο, ώστε να σταγονίδια να μην μπορούν να συναντήσουν τον απέναντι. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν συστήνεται η χρήση της προσωπίδας από μόνη της, αλλά σε συνδυασμό με μάσκα. Εχει αναφερθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιείται σε μεμονωμένες περιπτώσεις που η μάσκα είναι πλήρως απαγορευτική, για παράδειγμα σε άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα αναπνοής. Και πάλι όμως δεν αποτελεί επίσημη σύσταση, ενώ σε κάθε περίπτωση η προσωπίδα πρέπει να καλύπτει όλο το πρόσωπο. Σε πρόσφατη εγκύκλιό του για τη χρήση της μάσκας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, επισημαίνει προς τις επιχειρήσεις ότι «εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πιγούνι».

Η μάσκα και ιδιαίτερα η απλή χειρουργική διαθέτει φίλτρα που συγκρατεί τα μεγάλα σταγονίδια από το να εξέλθουν από το μολυσμένο άτομο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της μάσκας αποσκοπεί, κυρίως, για να προφυλάξει τον περίγυρο και σε δεύτερο χρόνο το άτομο που τη φορά.

Τα σταγονίδια που είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού βγαίνουν από το στόμα και τη μύτη. Εισέρχονται από τις ίδιες οδούς, αλλά και από τα μάτια, που δεν είναι βέβαια η κύρια οδός εισόδου του ιού στον οργανισμό. Τα μάτια με τη μάσκα είναι ακάλυπτα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς ότι η χρήση της αποσκοπεί στο να προστατευθούν πρωτίστως οι άλλοι. Ενα άτομο, άλλωστε, μπορεί να φέρει τον ιό αλλά να είναι ασυμπτωματικό, να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί και να τον μεταδίδει.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

  • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών πριν αγγίξουμε τη μάσκα.
  • Πιάνουμε τη μάσκα από τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω από τα αυτιά μας.
  • Τραβάμε τις πλευρές της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού μας και τη μύτη μας.
  • Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.
  • Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας τη μόνο από τα κορδόνια.
  • Την πετάμε στα σκουπίδια, εάν είναι μίας χρήσης.
  • Την πλένουμε στους 60ο C με απορρυπαντικό και στη συνέχεια τη σιδερώνουμε, εάν είναι υφασμάτινη.

Πηγή: patrastimes.gr