Σοκ προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 7ημερο, καθώς οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 8.649 ενώ μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, φτάνοντας χθες τους 135 .

Η τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων που έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, δείχνει ότι ο ιός τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας ακόμη και την Αθήνα η οποία έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό.

Ο γόρδιος δεσμός της απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων
Οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων προκάλεσαν σοκ καθώς ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έσπασε το φράγμα των 2.000 νέων μολύνσεων σε ένα 24ωρο.

Σοκ όμως προκάλεσε και ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε για τη Θεσσαλονίκη.

Οι 839 νέες μολύνσεις στη συμπρωτεύουσα δείχνουν ότι η κατάσταση το προηγούμενο διάστημα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται αλλά πλέον οι αριθμοί που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Πιέζεται το σύστημα Υγείας
Η αύξηση των διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει σταδιακά να πιέζει το σύστημα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη εξασφαλιζόντας 43 νέες κλίνες ΜΕΘ – Covid.

Συγκεκριμένα, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

«Τα 2.000 κρούσματα γίνονται εύκολα 4.000…»
Μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.056 νέα οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει περαιτέρω εκτόξευση των κρουσμάτων.

Το μεγάλο στοίχημα εξάλλου, είναι εάν θα αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα οποία θέτουν μία σειρά νέων περιορισμών στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολίτων που εντάσσονται στις λεγόμενες περιοχές αυξημένου κινδύνου.

O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησε στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δίνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία και κατά πόσο θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα στον περιορισμό της.

Οπως είπε, σημασία δεν έχει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζουμε. «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε – εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα» προειδοποίησε.
Στο ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας παντού, απάντησε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που είχαν να κάνουν με τον προβληματισμό σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. Τις αποφάσεις πάντως, όπως διευκρίνισε, τις λαμβάνει η πολιτεία κατόπιν εισηγήσεων. «Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000 κρούσματα. Και αυτό δεν είναι τρομολαγνεία, αλλά πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Πηγή: patrastimes.gr