Μια ομάδα 26 Σουηδών ερευνητών υποστηρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου στα σχολεία για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας έκανε λανθασμένη εκτίμηση της μολυσματικότητας των παιδιών«, ανέφεραν στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua οι ερευνητές, οι οποίοι είναι μέλη του Σουηδικού Φόρουμ Επιστημών COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν τώρα στοιχεία από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι πολύ μεταδοτικά και επιπλέον δεδομένα από τη Σουηδία που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά μπορούν να ασθενήσουν και μάλιστα σοβαρά.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι τα σουηδικά περιστατικά μόλυνσης έχουν μειωθεί από το κλείσιμο των σχολείων και υποστήριξαν ότι η ανησυχία για αυξημένη εξάπλωση μόλυνσης πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (η οποία είναι την επόμενη εβδομάδα στη Σουηδία) είναι δικαιολογημένη.

«Επειδή τα παιδιά είναι πολύ μεταδοτικά, μπορούν να ασθενήσουν σοβαρά και σήμερα δεν είναι σαφές το πώς ακόμα και μια ήπια λοίμωξη επηρεάζει την μελλοντική τους υγεία. Πρέπει να λάβουμε μέτρα εξαρχής της σχολικής χρονιάς για να μειώσουμε την λοίμωξη», έγραψαν.

Οι ερευνητές πρότειναν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει:

  • οι μαθητές πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου στα σχολεία
  • να γίνεται η γυμναστική μόνο σε εξωτερικούς χώρους
  • να τρώγονται τα γεύματα ανά τάξη και
  • να αποφεύγεται η ομαδική διδασκαλία

Πρότειναν επίσης ότι τα παιδιά σε οικογένειες όπου κάποιος ανήκει σε ομάδα κινδύνου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σχολική εκπαίδευση στο σπίτι. Επίσης, παροτρύνουν τους γονείς να παρέχουν στα παιδιά τους μάσκες προσώπου ανεξάρτητα από τις συστάσεις (της αρχής).

“Τώρα και όσο τα ποσοστά μόλυνσης είναι σχετικά χαμηλά, έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία”, έγραψαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ole Petter Ottersen, πρόεδρος του σουηδικού πανεπιστημίου Karolinska Institutet, υποστήριξε τη χρήση μάσκας προσώπου στην πανεπιστημιούπολη εάν είναι δύσκολο να διατηρηθεί η φυσική απόσταση.

«Συνιστούμε επίσης τη χρήση μάσκας προσώπου σε καταστάσεις όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη να παρατηρηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί«.

Η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 5.783 θανάτους και 84.294 κρούσματα. Δεν επέβαλε ούτε lockdown (ακόμη και κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας) ούτε ζήτησε από τους πολίτες της να φορούν μάσκες προσώπου δημόσια, με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν ελλιπή επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή: https://www.edexlive.com

Πηγή: patrastimes.gr