Τεστ μερικού… lockdown στις πλατείες για την αποφυγή ολοκληρωτικού σε όλη την Αττική. Τον περιορισμό συγκέντρωσης ατόμων σε πλατείες, πάρκα, άλση, πεζόδρομους, ανοικτούς αθλητικούς χώρους και στάδια επεξεργάζονται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μεγάφωνα… αποσυμφόρησης στα περιπολικά, αστυνομικές ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού, διαφημιστική καμπάνια, συχνές περιπολίες και στατικές δυνάμεις, παραινέσεις «ωραρίου» σε ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι-μάρκετ κοντά σε τέτοιους χώρους για τον περιορισμό της πώλησης αλκοολούχων ποτών, «κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες συγχρωτισμού. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται και ενδέχεται να εφαρμοστούν κλιμακωτά, ακόμη και ως έσχατες επιλογές, στο σχέδιο αντι-Covid, για την περιφρούρηση τέτοιων χώρων.

Τα δυσοίωνα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική φέρνουν ένα υποτυπώδες lockdown σταδιακά και αντίστροφα. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για την εφαρμογή των νέων οδηγιών και τη νομοθεσία για τις συναθροίσεις έως 9 ατόμων. Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανάλογα με τη διαπίστωση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων, σύμφωνα με τη χαρτογράφηση που έχουν κάνει σε τέτοιους χώρους, μετά τις αρχικές συστάσεις, ενδεχομένως και τα πρόστιμα, να δούμε ό,τι είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάιο για τηn αποφυγή διασποράς του ιού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 00:00, μεγάλος αριθμός ατόμων, κυρίως νεαρών, να συνωστίζονται σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους και άλση, συνεχίζοντας τη διασκέδασή τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους δημάρχους περιοχών της Αττικής, όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, όπως Ν. Σμύρνη, πλατεία Βαρνάβα Παγκράτι, Λυκαβηττός, πλ. Εσταυρωμένου Αιγάλεω, Περιστέρι, Ακρόπολη, Παναθηναϊκό Στάδιο, Αγιος Ιωάννης Αγίας Παρασκευής, Αγιος Γεώργιος Κυψέλης, Αγιος Νικόλαος Νεάπολης Εξαρχείων κ.ά.

Οι εικόνες συγχρωτισμού στις πλατείες έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης χωρίς να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση στην περίπτωση μετάδοσης του ιού στους συγκεντρωμένους, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίζουν ειδικές αστυνομικές ομάδες έγκαιρης επέμβασης… απο-συγχρωτισμού, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης και δεν αποκλείεται να γίνει σχετική διαφημιστική καμπάνια παρότρυνσης του πληθυσμού να αποφεύγουν τέτοιες περιπτώσεις συνωστισμού. Επίσης, θα ενταθούν οι περιπολίες με τη χρήση μεγάφωνων στα περιπολικά για παρεμβάσεις… αποσυμφόρησης και στατικές δυνάμεις, όπου κρίνεται ασφαλής η παρουσία τους. Το σχέδιο… Κορδέλα, αποκλεισμού στις πλατείες συνωστισμού και υπαίθριων πάρτι, είναι το ακραίο ενδεχόμενο, που μπορεί όμως να εξελιχθεί στην περίπτωση που συνεχιστούν οι υπερβολικές συναθροίσεις πολιτών σε πλατείες, πεζόδρομους, πάρκα, παραλίες και take away. Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράψουν αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές πολιτών, δεν αποκλείεται αυτή η ακραία έκφανση περιορισμού της διασποράς του ιού να αυξήσει τα ποσοστά εφαρμογής της.

Ενα μικρό δείγμα του τι μπορεί να συμβεί είναι αυτό που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο με το σφράγισμα της πλατείας Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 τα ξημερώματα και τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Το σχέδιο… αποσυμπίεσης περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών, εκείνων που έχουν εκπαιδευτεί στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους.

Και σε αυτή την περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία θα εφαρμόσει το σύστημα της… πειθούς για το σπάσιμο της «μαγκιάς» της πλατείας προκειμένου να επέλθει η αριθμητική και κυρίως η ψυχολογική «αποσυμπίεση» των συγκεκριμένων χώρων υπεράριθμης συγκέντρωσης πολιτών. Η απομάκρυνση πλήθους από μία πλατεία, και μάλιστα πλήθους φορτισμένου προσωπικά και οικονομικά, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που ενδεχομένως εγείρει κινδύνους για τη δημιουργία αχρείαστων εστιών έντασης με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Πηγή: patrastimes.gr