Προετοιμασίες για την πιθανή μεταφορά ασθενών από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, λόγω υπερφόρτωσης του δημόσιου συστήματος, από τον κορονοϊό έχουν ήδη ξεκινήσει

Ετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές για παν ενδεχόμενο και στην περίπτωση που οι κλίνες ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία, γεμίσουν ασφυκτικά. Γι’ αυτό άλλωστε, με τροπολογία που προώθησε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προβλέπεται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

 Ήδη, πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο ΕΟΠΥΥ που θα κληθεί να αποζημιώσει τις ιδιωτικές κλινικές, αναμένεται σήμερα σε συνεδρίαση του ΔΣ να καθορίσει επ’ ακριβώς τις αμοιβές των κλινικών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα απασχοληθεί με τους ασθενείς που θα μεταφερθούν από το ΕΣΥ.

Το σενάριο για αξιοποίηση ιδιωτικών κλινικών δε φαίνεται πάντως να είναι πολύ μακριά, καθώς οι νοσηλείες στο ΕΣΥ αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι συνάνθρωποί μας, που νοσηλεύονται, αυξήθηκαν κατά 36% από 1.103 σε 1.503 ενώ οι διασωληνωμένοι, αυξήθηκαν κατά 34%, από 132 σε 177. Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΦ αυξήθηκαν κατά 33% τις τελευταίες 5 ημέρες από 157 σε 209.

Μεταφορά ασθενών με άλλα νοσήματα

 Η πρώτη κίνηση που αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Υγείας, τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, και ήδη προετοιμάζεται το σύστημα του ΕΟΠΥΥ, είναι να μεταφερθούν από το ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα νοσήματα στα δημόσια νοσοκομεία και όχι για covid-19, προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια στο δημόσιο σύστημα.

Στην περίπτωση που επικρατήσει ασφυξία στο ΕΣΥ θα μεταφερθούν δηλαδή στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοϊό και πρέπει π.χ. να χειρουργηθούν ή χρειάζονται ΜΕΘ.

Και ασθενείς με covid-19 στις ιδιωτικές κλινικές

Όμως και ασθενείς με covid-19 αν χρειασθεί θα μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προσδιορίσει την αποζημίωση των κλινικών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη σημερινή του συνεδρίαση. Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που γεμίσει ασφυκτικά το ΕΣΥ και δεν επαρκούν οι κλίνες.

Επίσης, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφέρονται και ηλικιωμένοι ασυμπτωματικοί ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό, που χρειάζονται φροντίδα και νοσηλεία, στην περίπτωση που εξαντληθούν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία ή για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Πηγή: patrastimes.gr