Στη Βραζιλία, που έγινε χθες η δεύτερη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ που ξεπέρασε το όριο τω 500.000 νεκρών από την Covid-19, η πρόσφατη αύξηση των ημερήσιων θανάτων επιβεβαιώνει την άφιξη ενός τρίτου κύματος.

Σημειώνεται πως ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 500.800 νεκρούς, εκ των οποίων 2.301 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Αυτήν την εβδομάδα, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων θανάτων ξεπέρασε τους 2000 για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου, σε αυτήν τη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επιπλέον, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων επτά ημερών στη Βραζιλία ήταν πάνω από 1.500 άνθρωποι κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάρτιο. Ο Gonzalo Vecina, ο πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την υγεία Anvisa, δήλωσε ότι η αργή πρόοδος του προγράμματος εμβολίων είχε και θα συνέχιζε να κοστίζει ζωές.

«Υπάρχουν 500.000 θάνατοι και, δυστυχώς, θα συνεχίσει να αυξάνεται επειδή θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αυξηθεί η κάλυψη του εμβολιασμού. Ίσως φέτος θα είναι επίσης δύσκολο γιατί εξαρτάται από τη χορήγηση εμβολίων, τα οποία αγοράστηκαν πολύ αργά», είπε .

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στις 19 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, με πληρότητα άνω του 80% στις κλίνες των ΜΕΘ και 90% σε οκτώ εξ αυτών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Βραζιλία ξεκίνησε με καθυστέρηση, στα μέσα Ιανουαρίου και μόλις το 29% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 11,36% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Σημειώνεται πως το ξέσπασμα του ιού στη Βραζιλία τροφοδοτήθηκε από περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή του Αμαζονίου και τώρα είναι γνωστή ως Gamma. Κατά μέσο όρο 70.000 περιστατικά επιβεβαιώθηκαν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.

«Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο σενάριο μετάδοσης στην κοινότητα … με πιθανότητα επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες λόγω της έναρξης του χειμώνα», δήλωσε ο Φιόκροζ.

Το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας παραμένει στο 80% ή πάνω από αυτό στις περισσότερες περιφέρειες και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έναρξη του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις.

Τέλος, στο Twitter, ο υπουργός Υγείας Marcelo Queiroga εξέφρασε αλληλεγγύη στους «πατέρες, μητέρες, φίλους και συγγενείς» εκείνων που είχαν πεθάνει, λέγοντας: «500.000 ζωές χάθηκαν λόγω της πανδημίας που πλήττει τη Βραζιλία μας και ολόκληρο τον κόσμο»

Πηγή: patrastimes.gr