Αύξηση των Ρωσικών Πολεμικών Σκαφών στα Στενά του Γιβραλτάρ

Αύξηση των Ρωσικών Πολεμικών Σκαφών στα Στενά του Γιβραλτάρ

Από την αρχή του έτους, παρατηρείται αύξηση 50% στον αριθμό των πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που διέρχονται από τα Στενά του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με αναφορές του ισπανικού υπουργείου Άμυνας. Συγκεκριμένα, οι πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρουν ότι η διέλευση των ρωσικών πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2023, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν τους ακριβείς αριθμούς για λόγους ασφαλείας. Ανώτατη πηγή του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει ότι η συνολική παρουσία των ρωσικών πλοίων φτάνει τις «εκατοντάδες».

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 100.000 πλοία περνούν από τα Στενά του Γιβραλτάρ. Η σημασία της ρωσικής ναυτικής παρουσίας έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Σεβαστούπολη κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία. Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που διασχίζουν την περιοχή περιλαμβάνουν υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, πλοία αποβίβασης, καθώς και πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Στο Γιβραλτάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί Σταθμό Ηλεκτρονικής Νοημοσύνης (ELINT) και Επικοινωνιών (COMINT), ο οποίος εξυπηρετεί στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ραντάρ για παράκτια εξερεύνηση και ηλεκτρο-οπτικά όργανα, που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν όλα τα πλοία στην επιφάνεια.

Πηγή: naftemporiki.gr