Αγώνας για τους κρυμμένους σκληρούς δίσκους του Μάικ Λιντς μετά το ναυάγιο της θαλαμηγού στον κόλπο του Παλέρμο

Αγώνας για τους κρυμμένους σκληρούς δίσκους του Μάικ Λιντς μετά το ναυάγιο της θαλαμηγού στον κόλπο του Παλέρμο

Μια υποβρύχια «μάχη» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη βυθισμένη θαλαμηγό Bayesian, η οποία ναυάγησε σε καταιγίδα στις 19 Αυγούστου στο Παλέρμο της Σικελίας, προκαλώντας τον θάνατο του βρετανού επιχειρηματία Μάικ Λιντς και άλλων έξι ατόμων. Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ναυάγιο, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν ύποπτα στοιχεία. Ο συνεργάτης του Μάικ Λιντς, Στίβεν Τσάμπερλεν, σκοτώθηκε σε τροχαίο την ίδια περίοδο, γεγονός που έχει θολώσει την εικόνα γύρω από την υπόθεση.

Μυστικές υπηρεσίες από διάφορες χώρες, κυρίως η Κίνα και η Ρωσία, έχουν στείλει δύτες για να ερευνήσουν το ναυάγιο σε βάθος 50 μέτρων. Αναζητούν δύο υπερκρυπτογραφημένες σκληρούς δίσκους του Λιντς, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι, καθώς περιλαμβάνουν πληροφορίες που συνδέονται με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Υπάρχουν φόβοι ότι ευαίσθητα δεδομένα που ενδεχομένως φυλάσσονταν στα χρηματοκιβώτια της θαλαμηγού θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις.

Ανάμεσα στους σκληρούς δίσκους φαίνεται να υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης σε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες, τις οποίες ο Λιντς υπολόγιζε ότι η θαλαμηγός του ήταν το ασφαλέστερο μέρος για να κρατά. Ο Μάικ Λιντς, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας «Dark Trace», είχε συνεργαστεί με μυστικές υπηρεσίες, όπως η ισραηλινή Μοσάντ, για την εκπαίδευση των συστημάτων τους σχετικά με τη Χαμάς.

Η Darktrace Federal, μια νέα υπηρεσία της Darktrace, ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023 με στόχο να εξυπηρετήσει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις δυνατότητές του στην κυβερνοασφάλεια. Ωστόσο, οι σχέσεις του Λιντς και της εταιρείας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πάντα ομαλές. Τον Ιούνιο, ο Λιντς αθωώθηκε για απάτη και ψευδείς λογιστικές κατηγορίες σε μια μακροχρόνια δικαστική υπόθεση.

Η ιταλική εταιρεία «Italian Sea Group (TISG)», η οποία κατασκεύασε τη θαλαμηγό, σκοπεύει να μηνύσει τη χήρα του Λιντς για ζημιά στην εικόνα της εταιρείας, αξιώνοντας αποζημίωση άνω των 222 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνθήκες του ναυαγίου και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία και ερωτήματα για το πώς συνέβησαν όλα αυτά.

Πηγή: naftemporiki.gr