Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αναλαμβάνει επίσημα τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή γεμάτη προκλήσεις για τη συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της τελετής αλλαγής ηγεσίας, ο Ρούτε δήλωσε: «Θα δουλέψω για να κρατήσω το δεσμό της Διατλαντικής Συμμαχίας σταθερό σα βράχος».
Πολύ σύντομα, ο Ρούτε θα βρεθεί μπροστά σε πολυάριθμες υποχρεώσεις, καθώς η θητεία του αρχίζει μόλις ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι θα χρειαστεί συχνά να επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει και πάλι τις εκλογές. Ο Τραμπ έχει ασκήσει κριτική στο ΝΑΤΟ και έχει εκφράσει την επιθυμία να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο Ρούτε έχει την πρόκληση να ισορροπήσει τις διαφορετικές απόψεις των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι πιέζουν την Ουάσιγκτον να άρει περιορισμούς στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη αν η Κάμαλα Χάρις, που έχει μεγαλύτερη συμπάθεια προς την Ουκρανία, αναλάβει τον προεδρικό θώκο.
Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί επίσης την προσπάθεια των χωρών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μην έχουν καταφέρει να φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, μια δέσμευση που καθορίστηκε χρόνια πριν. Υπό την ηγεσία του Ρούτε, η Ολλανδία δεν έχει εκπληρώσει αυτόν τον στόχο καθημερινά και μόλις φέτος φαίνεται να τον τιμά.
Η εφαρμογή της πολιτικής του Μαρκ Ρούτε πρόκειται να κριθεί από πολλές πλευρές, με ιδιαίτερη προσοχή από τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρουμανία, που έχουν προβληματιστεί για την προηγούμενη στάση του όσον αφορά την υποστήριξη των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα, ο Ρούτε σχεδιάζει να εντάξει στην ομάδα του στο ΝΑΤΟ μέχρι πέντε Ολλανδούς αξιωματούχους, ανταγωνιζόμενος παράλληλα την προσαρμογή σε νέα μέτρα ασφαλείας.
Πηγή: naftemporiki.gr