Αμερικανικά στρατεύματα και σύστημα THAAD στο Ισραήλ ενισχύουν την ασφάλεια της χώρας κατά του Ιράν

Αμερικανικά στρατεύματα και σύστημα THAAD στο Ισραήλ ενισχύουν την ασφάλεια της χώρας κατά του Ιράν

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ιράν προετοιμάζεται για πιθανές ισραηλινές αντεκδικήσεις λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Συγκεκριμένα, η επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θεωρείται ότι ήταν αντίδραση στα ισραηλινά πλήγματα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο κορυφαίων στελεχών της Χεζμπολάχ, ενός ιρανικού πληρεξουσίου. Παράλληλα, υπάρχει αναφορά και σε μια έκρηξη που σημειώθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, κατά την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Προβλέπεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ισραήλ λόγω των εξελίξεων στην περιοχή. Μια εξαιρετική ένδειξη της στρατηγικής συνεργασίας είναι η πρόσφατη αποστολή είκοσι αμερικανικών Globemaster C-17 στο Ισραήλ, τονίζοντας την προμήθεια και την επικείμενη ανάπτυξη των συστημάτων THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αποστολή αυτού του προηγμένου αντιβαλλιστικού συστήματος, το οποίο έρχεται με την υποστήριξη Αμερικανών στρατιωτών για τη λειτουργία του.

Το σύστημα THAAD θεωρείται συμπληρωματικό του Patriot, και είναι ικανό να αμυνθεί σε μια εκτενή περιοχή, επιδιώκοντας την καταστροφή στόχων σε αποστάσεις από 150 έως 200 χιλιόμετρα. Κάθε συστοιχία περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, 48 αναχαιτιστές, ραδιοεξοπλισμό και ραντάρ, απαιτώντας περίπου 95 στρατιώτες για την αποτελεσματική λειτουργία της. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει μια δεύτερη συστοιχία THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειάς του, σε περίπτωση που η αντίδραση του Ιράν προκύψει.

Πηγή: naftemporiki.gr