Αμφίρροπη προεδρική μάχη στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Αμφίρροπη προεδρική μάχη στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Περίπου 25 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι δύο κύριοι υποψήφιοι, η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών, και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είναι ισόπαλοι σε συνολικά ποσοστά στις επτά «swing states». Αυτές οι αμφίρροπες Πολιτείες μπορεί να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Wall Street Journal.

Η έρευνα δείχνει ότι η Χάρις έχει ένα μικρό προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων σε Πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια και το Μίσιγκαν, ενώ ο Τραμπ προηγείται με 6 μονάδες στη Νεβάδα και με 1 μονάδα στην Πενσυλβάνια. Στη Βόρεια Καρολίνα και το Ουισκόνσιν, οι δύο υποψήφιοι είναι ισοπαλία. Η δημοσκόπηση περιλάμβανε 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε κάθε Πολιτεία και διεξήχθη μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου, με ένα περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα αποτελέσματα της Wall Street Journal συμβαδίζουν με άλλες δημοσκοπήσεις που επισημαίνουν την έντονη αμφισημία της προεδρικής κούρσας για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Αμερικανοί επισημαίνουν την οικονομία, το μεταναστευτικό ζήτημα, τα δικαιώματα των γυναικών και τις δημοκρατικές αξίες ως καθοριστικούς παράγοντες στην ψηφοφορία τους. Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos αυτής της εβδομάδας κατέγραψε επίσης σφιχτό αγώνα σε εθνικό επίπεδο, με την Χάρις να προηγείται οριακά με 46% έναντι 43% του Τραμπ.

Η σημασία των αποτελεσμάτων στις επτά Πολιτείες, οι οποίες δεν είναι προπύργια ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων, είναι μεγάλη καθώς μπορούν να κρίνουν την κατεύθυνση του εκλογικού αποτελέσματος. «Αυτό είναι μια ισοπαλία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Ντέιβιντ Λι, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Μάικλ Μπότσιαν. Εν γένει, πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να επιλέγουν τον Τραμπ με βάση θέματα όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό, ενώ η Χάρις προτιμάται για ζητήματα στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας.

Πηγή: naftemporiki.gr