Ανακάλυψη μπότας του Άντριου Ιρβάιν στο Έβερεστ και η σημασία της για την ιστορία της ορειβασίας

Ανακάλυψη μπότας του Άντριου Ιρβάιν στο Έβερεστ και η σημασία της για την ιστορία της ορειβασίας

Μια ομάδα ντοκιμαντέρ του National Geographic ανακάλυψε τον Σεπτέμβριο μια μπότα και μια κάλτσα που έβγαιναν από έναν παγετώνα που έλιωνε στο όρος Έβερεστ, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους ως ένδειξη για ένα μυστήριο που χρονολογείται πάνω από έναν αιώνα. Μέσα στη μάλλινη κάλτσα υπήρχε ετικέτα με το όνομα «A.C. Irvine», που υποδεικνύει ότι πιθανότατα ανήκε στον Βρετανό ορειβάτη Andrew «Sandy» Irvine. Η εξαφάνιση του Irvine το 1924, μαζί με τον συμπατριώτη του George Mallory, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ορειβασίας.

Η 8η Ιουνίου 1924 ήταν η ημερομηνία που χάθηκαν τα ίχνη των δύο ορειβατών, 800 πόδια κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, καθώς τους χώριζε μια τελευταία προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρώτης καταγεγραμμένης ανάβασης. Η κατάσταση του αν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή πριν την εξαφάνισή τους παραμένει αβέβαιη. Μολονότι το πτώμα του Mallory ανακαλύφθηκε το 1999, ούτε το πτώμα του Irvine ούτε η κάμερα που είχαν μαζί τους, η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση, δεν είχαν βρεθεί μέχρι πρόσφατα.

Ύστερα από την ανακάλυψη της μπότας, η ομάδα του National Geographic, που συμπεριλάμβανε τον σκηνοθέτη Jimmy Chin, βρήκε ένα πόδι που πιστεύεται ότι ανήκει στον Irvine. Περιμένοντας επιβεβαίωση μέσω DNA από δείγματα που έχουν ληφθεί από την οικογένεια του Irvine, φαίνεται πως αυτή η ανακάλυψη μπορεί να είναι η πρώτη αληθινή απόδειξη για την τύχη του ορειβάτη. «Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε ο Σάντι», δήλωσε ο Chin. «Υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά για τις οικογένειές τους, η απουσία αποδείξεων μπορεί να είναι πολύ δύσκολη».

Μερικές ημέρες πριν από την εύρεση της μπότας, η ομάδα ανακάλυψε μια φιάλη οξυγόνου από μια αποστολή του 1933 που είχε επίσης επιχειρήσει την ανάβαση στο Έβερεστ. Αν και εκείνη η αποστολή απέτυχε, είχαν εντοπίσει ένα τσεκούρι πάγου που ανήκε στον Irvine, γεγονός που έκανε την ομάδα να υποθέσει ότι μπορεί να βρίσκονται κοντά στο σώμα του.

Αφού εντόπισαν την μπότα, ο Τσιν και η ομάδα του την πήραν και το πόδι από το βουνό, φροντίζοντας να τα διατηρήσουν σε κατάλληλες συνθήκες. Έδωσαν την μπότα στην Ορειβατική Ένωση Κίνας-Τιμπέτ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την οικογένεια του Irvine, συμπεριλαμβανομένης της δισέγγονής του, Julie Summers, που έχει γράψει βιβλίο για τον ορειβάτη. Η Summers εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή της για την ανακάλυψη, λέγοντας ότι βιώνει αυτή την ιστορία από παιδί και ελπίζοντας ότι ενδεχομένως θα δραστηριοποιηθεί περαιτέρω η έρευνα για τον θείο της.

Πηγή: naftemporiki.gr