Αναστάτωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την άρνηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποκαλύψει σχέδια και αρμοδιότητες

Αναστάτωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την άρνηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποκαλύψει σχέδια και αρμοδιότητες

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκάλεσε τριβές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα πλήρη σχέδιά της και τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων στους προέδρους των ευρωομάδων. Μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, ένας αξιωματούχος του Κοινοβουλίου την κατηγόρησε για «περιφρόνηση του Σώματος» και «υπερβολική αυτοπεποίθηση», ενώ ένας άλλος δήλωσε πως είναι «σοκαρισμένος» από τη στάση της.

Το Κοινοβούλιο είχε τροποποιήσει τους κανόνες του φέτος προκειμένου να απαιτήσει από την πρόεδρο της Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως τα σχέδιά της, όπως και την «κατανομή αρμοδιοτήτων» του ανώτατου επιτελείου. Παρόλα αυτά, η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να τηρεί μόνο εν μέρει αυτή την υποχρέωση.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί, συν-επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς, σχολίασε στο X, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της φον ντερ Λάιεν ως «απεικόνιση της περιφρόνησής της για το Κοινοβούλιο». Επιπλέον, δήλωσε στο POLITICO ότι «ειλικρινά είναι σκανδαλώδες» και ότι ζήτησε από την πρόεδρο να αποκαλύψει τα ονόματα των Επιτρόπων, αίτημα που τελικά δεν έγινε δεκτό.

Από την πλευρά της, ένας αξιωματούχος της Κομισιόν αντέτεινε ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιτρόπων θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές από την αίθουσα συνεδριάσεων, προκαλώντας έτσι χάος και παρανοήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr