Ανοίγει φάκελος με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών στην Ευρώπη

Ανοίγει φάκελος με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών στην Ευρώπη

Οι αστυνομικές αρχές σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τον φάκελο με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες ή θανάτους 46 γυναικών που συνέβησαν υπό ύποπτες συνθήκες. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Interpol, με στόχο την ταυτοποίηση των λειψάνων τους. Ο Γιούργκεν Στοκ, γενικός γραμματέας της Interpol, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα».

Η νέα έρευνα περιλαμβάνει 46 υποθέσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουν αναλυτικές και ιατροδικαστικές μεθόδους, όπως η εξέταση γενετικού υλικού και η αναδόμηση προσώπου. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία έχει την κωδική ονομασία Operation Identify Me (Επιχείρηση Αναγνώρισέ Με) και είναι συνέχεια προηγούμενης δράσης του 2023 που συμμετείχαν το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία, προσθέτοντας τώρα τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Κατά την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας, στόχος ήταν να ρίξει φως στις ταυτότητες και την τύχη 22 γυναικών. Αυτή η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή 1.800 πληροφοριών από το κοινό, και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταυτοποίηση της Βρετανίδας Ρίτα Ρόμπερτς, 31 χρόνια μετά τον εντοπισμό της σορού της στο Βέλγιο.

Η Interpol έχει δημοσιεύσει αποσπάσματα της αποκαλούμενης «μαύρης ειδοποίησης» (black notice) στην ιστοσελίδα της, αναζητώντας πληροφορίες από τo κοινό σχετικά με τις γυναίκες αυτές.

Πηγή: naftemporiki.gr