Ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στον πόλεμο του Κουρσκ

Ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στον πόλεμο του Κουρσκ

Περισσότεροι από 100 άτομα απελευθερώθηκαν μέσω μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή, που διενεργήθηκε το Σάββατο με την παρέμβαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, περιλάμβανε συνολικά 206 στρατιώτες από τις δύο χώρες.

Οι Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην ανταλλαγή είχαν συλληφθεί στην περιοχή της Κουρσκ, η οποία κατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις τον προηγούμενο μήνα κατά την πρώτη τους σημαντική επιχείρηση επί ρωσικού εδάφους. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τους 103 απελευθερωθέντες, οι 82 ήταν στρατιώτες και οπλίτες, ενώ 21 ήταν αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων και αστυνομικών.

Η δεύτερη αυτή ανταλλαγή αιχμαλώτων έλαβε χώρα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης, με φωτογραφίες να αποτυπώνουν τους απελευθερωθέντες να αγκαλιάζονται με τους συναδέλφους τους, τυλιγμένοι με τη σημαία της Ουκρανίας. Παράλληλα, αναφερθείσες φωτογραφίες δείχνουν τον έναν από τους ελευθερωθέντες να γονατίζει με την εθνική σημαία να τον περιβάλλει κατά την επιστροφή στην πατρίδα του.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία των ΗΑΕ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι με αυτή την ανταλλαγή ο αριθμός των αιχμαλώτων που έχουν επαναπατριστεί μέσω των προσπαθειών τους ανέρχεται πια σε 1.994.

Παράλληλα, η Ουκρανία κάνει νέες εκκλήσεις προς τη Δύση για την παροχή δυνατότητας να πλήξει πιο βαθιά στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία. Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Andriy Yermak δήλωσε ότι η ρωσική απειλή προέρχεται από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι απαιτεί τη χρήση των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, που έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Σε μια πρόσφατη δήλωση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η παραχώρηση δυνατότητας στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους ενδέχεται να οδηγήσει σε σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Πηγή: newsbomb.gr