Απελευθέρωση 49 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από την ρωσική πλευρά

Απελευθέρωση 49 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από την ρωσική πλευρά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση 49 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από την αιχμαλωσία της Ρωσίας. «Πρέπει να φέρουμε πίσω όλους τους στρατιώτες μας και τους αμάχους», δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram, προσδιορίζοντας ότι οι στρατιωτικοί που απελευθερώθηκαν προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις, την εθνική φρουρά, την αστυνομία και τη συνοριοφυλακή.

«Καταφέραμε επίσης να απελευθερώσουμε κάποιους υπερασπιστές και υπερασπίστριες της Azovstal. Ανάμεσά τους επέστρεψε και ο ήρωας της Ουκρανίας, στρατιωτικός γιατρός Βίκτορ Ιβτσούκ», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Το μήνυμά του συνοδευόταν από φωτογραφίες των απελευθερωθέντων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών, τυλιγμένων με τις μπλε και κίτρινες σημαίες της Ουκρανίας. Δεν διευκρινίστηκε εάν η απελευθέρωση αυτή ήταν αποτέλεσμα κάποιας ανταλλαγής με τη Ρωσία.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους περιλαμβάνονται βετεράνοι της χαλυβουργίας Azovstal, οι οποίοι πολιορκήθηκαν από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη την άνοιξη του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική υπηρεσία του BBC, ανάμεσα στους πολίτες που απελευθερώθηκαν ήταν και η Λένια Ουμέροβα από την Κριμαία, η οποία κρατούνταν κατηγορώντας την για κατασκοπεία. Η Ουμέροβα συνελήφθη όταν επιχείρησε να επισκεφθεί τον σοβαρά άρρωστο πατέρα της στην κατεχόμενη Κριμαία.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ιστότοπο «χατσού ζιτ», η Ρωσία παρέλαβε 49 αιχμαλώτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν νεαροί στρατεύσιμοι που είχαν αιχμαλωτιστεί στην περιοχή Κούρσκ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την ρωσική πλευρά.

Πηγή: newsbomb.gr