Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να πλησιάζει σε έναν ακόμα χειμώνα και την πρόοδο στο πεδίο της μάχης να είναι περιορισμένη, κάποιοι σύμμαχοι της Ουκρανίας αρχίζουν να εξετάζουν την πιθανότητα τερματισμού της σύγκρουσης με τη Ρωσία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις. Ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους έχουν αρχίσει να συζητούν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όπως αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχων προς το Bloomberg, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήταν αντίθετος στην παροχή πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας στην Ουκρανία, πρόσφατα δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για συζητήσεις σχετικά με έναν ταχύτερο τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για τερματισμό των εχθροπραξιών θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο, χωρίς πίεση για συνομιλίες.
Μην ξεχνάμε ότι η προοπτική διαπραγματεύσεων παραμένει απομακρυσμένη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να υποχωρήσει από τους στρατηγικούς της στόχους. Παρόλο που η Ουκρανία έχει προχωρήσει σε επιθέσεις με σκοπό την ανακατάληψη εδάφων, η άμεση εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της ουκρανικής υποδομής.
Στην παρούσα συγκυρία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να επαναλάβει τις απαιτήσεις του για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τζο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, προγραμματίζει να ενημερώσει και υποψηφίους για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.
Μια πιθανή διαπραγμάτευση θα πρέπει να επιλύσει τους γρίφους της ασφάλειας της Ουκρανίας έναντι μελλοντικών ρωσικών επιθέσεων και της διασφάλισης των συμμάχων της, ότι δεν θα παρασυρθεί σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο συγκεκριμένος παράγοντας έχει οδηγήσει σε προφυλάξεις σχετικά με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις είναι η κληρονομιά των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες πολλές φορές θεωρούνται επικίνδυνες για το Κίεβο. Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια ανακωχή για να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά. Παράλληλα, οι πιέσεις για οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση είναι ισχυρές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών να διαφωνεί με τέτοιες λύσεις, εκτός εάν η χώρα τους ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Πηγή: naftemporiki.gr