Δηλώσεις αθωότητας από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς στην υπόθεση δωροληψίας

Δηλώσεις αθωότητας από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς στην υπόθεση δωροληψίας

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για δωροληψία και παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από Τούρκους υπηκόους. Ο 64χρονος Άνταμς εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και, όταν ρωτήθηκε από την δικαστή Κάταριν Πάρκερ αν αποδέχεται τις κατηγορίες, απάντησε ότι «δεν είναι ένοχος».

Ο Άνταμς αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες θα καταρριφθούν. Ο δικηγόρος του, Άλεξ Σπίρο, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει να απορριφθούν οι κατηγορίες.

Στο κατηγορητήριο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, καταγράφεται ότι Τούρκοι διπλωμάτες και επιχειρηματίες παρείχαν χρήματα και δώρα στην προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς, συμπεριλαμβανομένων διαμονών σε πολυτελή ξενοδοχεία και γευμάτων σε ακριβά εστιατόρια. Σε αντάλλαγμα, το 2021, ο Άνταμς οδήγησε τις δημοτικές υπηρεσίες να χορηγήσουν άδεια για τη λειτουργία του νέου 36όροφου προξενείου της Τουρκίας στην πόλη, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτιρίου.

Η δικαστής Πάρκερ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Άνταμς, εφόσον δεν έρθει σε επαφή με μάρτυρες ή με αναφερόμενα πρόσωπα στο κατηγορητήριο, εκτός από τους εργαζομένους του δήμου και τα μέλη της οικογένειάς του, εφόσον δεν συζητούν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ο Άνταμς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του ως δήμαρχος, παρά τις εκκλήσεις, ακόμα και από το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς, να παραιτηθεί.

Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθείς και κριθεί ένοχος, ο δήμαρχος ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ποινές, συμπεριλαμβανομένων πολυετών ποινών φυλάκισης. Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας εφαρμόζουν τη Σύμβαση της Βιέννης και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών, παρακολουθώντας τις δικαστικές διαδικασίες στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: naftemporiki.gr