Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρουσίασε τα κύρια αιτήματα του Βελιγραδίου για να προχωρήσει ο διάλογος που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αιτήματα αυτά προέκυψαν ως αντίδραση στην κατάργηση των σερβικών κρατικών δομών στο βόρειο Κόσοβο από την κυβέρνηση της Πρίστινα.
Ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβάνονται η προκήρυξη τοπικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο, η επιστροφή των Σέρβων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, η απομάκρυνση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου από την περιοχή και η ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO).
Η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή εντάθηκε όταν οι αρχές του Κοσόβου έκλεισαν τις παράλληλες σερβικές δομές, τις οποίες θεωρούν αντισυνταγματικές και παράνομες. Το Βελιγράδι κατήγγειλε αυτή τη συμπεριφορά ως «εγκληματική», τονίζοντας μία προσπάθεια «δίωξης του σερβικού πληθυσμού».
Ο Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι το σερβικό κοινοβούλιο θα εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα κηρυχθούν παράνομες όλες οι κρατικές δομές του Κοσόβου που δημιουργήθηκαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008. Επιπλέον, προανήγγειλε την ψήφο ενός νομοσχεδίου εντός 45 ημερών, το οποίο θα αναγνωρίζει το Κόσοβο ως «ειδική περιοχή κοινωνικής προστασίας» για την οικονομική στήριξη των Σέρβων που έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας του κλεισίματος των δομών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και χώρες όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τις ενέργειες του Κοσόβου, χαρακτηρίζοντας τις ως «μονομερείς και ασυντόνιστες».
Πηγή: newsbomb.gr