Δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ και οι σκοτεινές λεπτομέρειες που την περιβάλλουν

Δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ και οι σκοτεινές λεπτομέρειες που την περιβάλλουν

Ο Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς, δολοφονήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι, όπως ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι τον ιατροδικάστη που διενήργησε τη νεκροψία του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Τσεν Κούγκελ, ο Σινουάρ είχε πρώτα τραυματιστεί στον πήχη του δεξιού του χεριού σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες. Η Επιτροπή του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη τον θάνατο του Σινουάρ, γεγονός που επικυρώθηκε και από τη Χαμάς.

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της δολοφονίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, κυρίως σχετικά με την ακριβή χρονική στιγμή του θανάτου του, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και τα άτομα που εμπλέκονταν. Ο διευθυντής του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους φοβούνταν την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα, προτού ανακαλύψουν το Σινουάρ να κρύβεται σε ένα κτίριο.

Μετά τον τραυματισμό του, ο Σινουάρ τύλιξε ένα ηλεκτρικό καλώδιο γύρω από το χέρι του, αλλά αυτό δεν ήταν επαρκές, καθώς ο πήχης του είχε σοβαρά τραυματιστεί. Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι ο Σινουάρ είχε μαζί του ένα πιστόλι και περίπου 10.000 δολάρια.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε ότι η Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανή», τονίζοντας ότι η απώλεια του Σινουάρ είναι οδυνηρή αλλά δεν θα σταματήσει τον αγώνα ενάντια στο Ισραήλ. Ο Σινουάρ, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία το καλοκαίρι, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις. Τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν σε πρόσφατο βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης έναν πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή της Καισάρειας, χωρίς να αναφέρει τραυματίες. Η Χαμάς δήλωσε ότι οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν εάν η Ισραηλινή επιχείρηση δεν σταματήσει.

Πηγή: naftemporiki.gr