Δραματική Κλιμάκωση των Δασικών Πυρκαγιών στην Πορτογαλία

Δραματική Κλιμάκωση των Δασικών Πυρκαγιών στην Πορτογαλία

Οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα στην επαρχία Αβέιρο, όπου πλήττονται κατοικίες. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας σε μεγάλους οδικούς άξονες. Περίπου 1.600 πυροσβέστες έχουν ενεργοποιηθεί για να κατασβέσουν σχεδόν 20 ενεργές εστίες πυρκαγιάς, με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές μαίνεται στην Ολιβέιρα ντε Αζεμάις, όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 500 πυροσβέστες. Στην περιοχή, δύο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές σε χωριά της κοινότητας Αλμπεργκάρια α Βέλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αντόνιο Λουρέιρο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει κλείσει σε τρεις αυτοκινητόδρομους που περνούν από την επαρχία, με την αστυνομία να προειδοποιεί τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς την Αβέιρο για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή επιφέρει και σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Χθες Κυριακή, ένας εθελοντής πυροσβέστης έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Φέτος, οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία ήταν περιορισμένες πριν από την τρέχουσα κατάσταση. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν καεί 103.000 στρέμματα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο των προηγούμενων ετών, καθώς οι επιπτώσεις από τις φονικές πυρκαγιές του 2017, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι, οδήγησαν την κυβέρνηση να ενισχύσει τις επενδύσεις για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των καύσεων, επηρεάζοντας βασικά τις καιρικές συνθήκες στην ιβηρική χερσόνησο.

Πηγή: naftemporiki.gr