Δύο Χρόνια Μετά τον Θάνατο της Μαχσά Αμινί: Οι Γυναίκες Κρατούμενες Ενωμένες σε Απεργία Πείνας

Δύο Χρόνια Μετά τον Θάνατο της Μαχσά Αμινί: Οι Γυναίκες Κρατούμενες Ενωμένες σε Απεργία Πείνας

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της Ιρανής Μαχσά Αμινί, που είχε ως αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», 34 πολιτικές κρατούμενες ξεκίνησαν απεργία πείνας. Αυτήν την είδηση ανακοίνωσε η Ναργκίς Μοχαμαντί, η κρατούμενη νομπελίστρια.

Η 22χρονη Αμινί έχασε τη ζωή της ενώ ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, εξαιτίας της σύλληψης της για φερόμενη μη σωστή χρήση της μαντίλας. Ο θάνατος της προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν, δημιουργώντας το κίνημα που αμφισβήτησε τις κυβερνητικές πολιτικές.

Στην ανάρτησή της, η Μοχαμαντί ανέφερε ότι οι κρατούμενες γυναίκες αποφάσισαν την απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό του Ιράν, που συνεχίζει να διαδηλώνει ενάντια στις καταπιεστικές κυβερνητικές πολιτικές. “Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας”, δήλωσε.

Η απεργία πείνας αυτών των γυναικών είναι μια συμβολική κίνηση εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος, καθώς οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο της Αμίνι συγκλόνισαν τη χώρα. Η αντίδραση του καθεστώτος ήταν σφοδρή, συμπεριλαμβάνοντας σφοδρή καταστολή και συλλήψεις. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, τουλάχιστον 551 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, που έχει φυλακιστεί από τον Νοέμβριο του 2021, ανακοίνωσε την απεργία μέσω ενός λογαριασμού στο Χ, που διαχειρίζεται η οικογένειά της. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2023 για τον αγώνα της κατά της θανατικής ποινής και έχει περάσει σημαντικό μέρος της τελευταίας δεκαετίας φυλακισμένη.

Η ίδια έχει καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης και σωματικής τιμωρίας για «προπαγάνδα κατά του κράτους», προσθέτοντας μια ακόμα δικαστική ποινή στην ήδη δοκιμαζόμενη ζωή της.

Πηγή: newsbomb.gr