Έκρηξη Οδηγεί σε Κλείσιμο του Διεθνούς Αεροδρομίου Μιγιαζάκι στην Ιαπωνία

Έκρηξη Οδηγεί σε Κλείσιμο του Διεθνούς Αεροδρομίου Μιγιαζάκι στην Ιαπωνία

Το διεθνές αεροδρόμιο Μιγιαζάκι στη νοτιοανατολική Ιαπωνία έκλεισε σήμερα λόγω έκρηξης που σημειώθηκε σε έναν από τους διαδρόμους τροχοδρόμησης. Η έκρηξη προκάλεσε έναν κρατήρα με βάθος ενός μέτρου και διάμετρο επτά μέτρων. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η αιτία ήταν μια μη εκρηκτική αμερικανική βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως.

Το Μιγιαζάκι είχε σημαντική στρατηγική αξία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς υπηρέτησε ως βάση του Ιαπωνικού Ναυτικού και υπήρξε στόχος σφοδρών βομβαρδισμών. Πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη βόμβα σχετίζεται με αμερικανικές επιχειρήσεις που είχαν στόχο να ανακόψουν τις επιθέσεις των «καμικάζι».

Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο, ένα βίντεο από ζωντανή κάμερα έδειξε ότι ένα αεροπλάνο πέρασε από το σημείο μόλις δύο λεπτά πριν από την έκρηξη, όπως ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο MRT. Η αεροπορική κίνηση επηρεάστηκε σημαντικά, καθώς 87 πτήσεις ακυρώθηκαν. Οι πτήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η αποκατάσταση του κρατήρα, που αναμένεται να γίνει μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Το Μιγιαζάκι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού Κιούσου και είναι γνωστό ότι έχει βρεθεί υπό την απειλή βόμβων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προηγούμενες φορές, τόσο το 2011 όσο και το 2021. Σημειώνεται ότι πάνω από 79 χρόνια μετά την λήξη του πολέμου, οι μή εκρηγνυόμενες βόμβες συνεχίζουν να εντοπίζονται σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Μόνο το 2023, 2.348 βόμβες, συνολικού βάρους 37,5 τόνων, καταστράφηκαν.

Πηγή: naftemporiki.gr